Μεγάλη μείωση του ορίου του ELA κατά 7 δισ. ευρώ
Η EKT μειώνει το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στα 65 δισ. ευρώ μέχρι τις 29 Ιουνίου, οπότε θα αρχίσουν να γίνονται πάλι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, και στα 61,1 δισ. ευρώ, από τις 30 Ιουνίου, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση του ανώτατου ορίου, κατά 7 δισ. ευρώ συνολικά, αντανακλά και την επίδραση της επαναφοράς της εξαίρεσης (waiver) των ελληνικών τίτλων από τους κανόνες αποδοχής ενεχύρων του Ευρωσυστήματος, λέει η ΤτΕ.
Η EKT μειώνει το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στα 65 δισ. ευρώ μέχρι τις 29 Ιουνίου, οπότε θα αρχίσουν να γίνονται και πάλι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, και στα 61,1 δισ. ευρώ, από την Πέμπτη 30 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου, κατά 7 δισ. ευρώ συνολικά, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και την επίδραση της επαναφοράς της εξαίρεσης (waiver) των ελληνικών τίτλων από τους κανόνες αποδοχής ενεχύρων του Ευρωσυστήματος, σημειώνει η ΤτΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ, «στις 22 Ιουνίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 65,0 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 και στην περαιτέρω μείωση του εν λόγω ορίου σε 61,1 δισεκ. ευρώ από την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.»
» Η μείωση του ανώτατου ορίου, κατά 7,0 δισεκ. ευρώ συνολικά, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, καθώς και την επίδραση της επαναφοράς της εξαίρεσης (waiver) των ελληνικών τίτλων από τους κανόνες αποδοχής ενεχύρων του Ευρωσυστήματος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts του μήνα [Μάρτιος 2026]
- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας, με κανέναν τρόπο, στα αμερικανοϊσραηλινά πολεμικά σχέδια
- Ιράν: Αναστέλλονται οι πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή
- ΕΛ.ΑΣ: 3 συλλήψεις, 128 προσαγωγές στο πλαίσιο της συγκέντρωσης για τα Τέμπη – Βρέθηκαν μολότοφ σε στοά στην Ερμού
- Υπ. Ναυτιλίας: Σε αυξημένη επιφυλακή – Επαφή με ελληνικά πλοία σε Περσικό Κόλπο και Στενά του Ορμούζ
- Το buy out και όλες οι λεπτομέρειες στο συμβόλαιο του Ρόμπινσον – Ποια είναι τα δεδομένα στο deal με την Παρί

