Αν το βρετανικό δημοψήφισμα καταλήξει σε αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γερμανία πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση από τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης και επιστροφή σε «εθνικισμό μεμονωμένων κρατών».

«Αν οι Βρετανοί επιλέξουν την αποχώρηση από την ΕΕ, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σαν να μη συνέβη τίποτα, με ένα μέλος λιγότερο 28 την επαύριο» ανεφερε ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα σε ομάδα γερμανικών εφημερίδων.

Ενδεχόμενο Brexit θα ζημίωνε σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο και τα υπόλοιπα μέλη θα όφειλαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν μια αντιστροφή της διαδικασίας ολοκλήρωσης, τόνισε. «Εμείς στην Ευρώπη φέρουμε από κοινού την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε στον εθνικισμό των μεμονωμένων κρατών» συνέχισε.

Η αναφορά του Στάινμαϊερ ακολούθησε ανάλογη έκκληση του γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Κυριακή.

Ανάλογη ήταν και η παρέμβαση του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκαόυκ: «Ελπίζω ότι θα μείνουν μαζί μας» ανέφερε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θέλει να αφεθούν να αποφασίσουν ελεύθερα στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

«Δεν ανήκω στους προφήτες καταστροφής, και ακόμη και στην χειρότερη έκβαση θα υπάρξουν στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο δυνάμεις οι οποίες δεν θα πετάξουν όσα από κοινού καταφέραμε», ανέφερε ο Γ.Γκάουκ σε συνέντεξή του στο ARD.

«Μια παλιά Ευρώπη των μεμονωμένων εθνών, τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους ή πολεμούν μεταξύ τους δεν αποτελεί πραγματικά καλό όραμα» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters