Η φυτοφαγία μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη
Η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό εντυπο PLoS Medicine.
Spotlight
-
Μπλόκο του Instagram στις πολιτικές αναρτήσεις και στην Ελλάδα – Πώς θα το παρακάμψετε
-
Penélope Cruz: Έγινε 50 χρονών και αυτά είναι τα μυστικά ομορφιάς της
-
Ταξικός πόλεμος μεταξύ των Millennials - Μεγαλύτερο από κάθε άλλη γένια το χάσμα πλούτου
-
«Γάζα, Γάζα η Σορβόνη είναι μαζί σου» - Απλώνεται στην Ευρώπη το «μικρόβιο» των κινητοποιήσεων
Η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό εντυπο PLoS Medicine.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Διατροφής και Επιδημιολογίας Φρανκ Χου, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 200.000 άνδρες και γυναίκες για πάνω από 20 χρόνια, συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθειές τους με την υγεία τους.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν πιστά μια φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας τα ζωικά προϊόντα, είχαν κατά μέσο όρο 20% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δεν ήταν φυτοφάγοι.
Για τους φανατικούς φυτοφάγους η μείωση του κινδύνου έφθανε το 34%, ενώ για όσους έκαναν διατροφικούς συμβιβασμούς (καταναλώνοντας αναψυκτικά με ζάχαρη, όχι πλήρη δημητριακά, πατάτες κ.α.), η μέση μείωση του κινδύνου για διαβήτη ήταν 16%.
Ακόμη και όσοι έκαναν μια μικρή μόνο μείωση στην κατανάλωση των ζωικών προϊόντων, από πέντε έως έξι μερίδες την μέρα σε τέσσερις, εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη φυτοφαγία με τη βελτιωμένη υγεία, ενώ η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει στον διαβήτη, συγκρίνοντας τις επιπτώσεις της φυτοφαγίας με άλλα είδη διατροφής.
Η φυτοφαγία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, ακόρεστα λιπαρά οξέα και ιχνοστοιχεία μετάλλων, πράγμα που, εκτός των άλλων, φαίνεται πως επιδρά θετικά και στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις