Μείωση 2 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση τραπεζών από ELA τον Μάιο
Μείωση 3,1% ή 2,07 δισ. ευρώ σημείωσε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση από τον ELA, που είναι πιο ακριβός για τις τράπεζες συγκριτικά με την χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ, υποχώρησε στα 64,81 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου, από τα 66,88 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Μείωση 3,1% ή 2,07 δισ. ευρώ σημείωσε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας την Δευτέρα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, η χρηματοδότηση από τον ELA, που είναι πιο ακριβός για τις τράπεζες συγκριτικά με την χρηματοδότηση από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποχώρησε στα 64,81 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου μήνα από τα 66,88 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA αποτελεί την μοναδική πηγή χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
Η μείωση της χρηματοδότησης από τον ELA καταγράφεται την στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των τίτλων έκδοσης ή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου ως αποδεκτών ενέχυρων για απευθείας χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Τηγανητό ρύζι με αυγό
- Πάνω από 60.000 ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό
- Τα τρία αγκάθια των διαπραγματεύσεων για Ιράν και ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν που… δεν θέλει
- Ενέργεια: Άνθρακα «ψήφισαν» οι ΗΠΑ το 2025
- Κινέζοι φοιτητές μελετούν Μάο και Σι για καλύτερες…θέσεις εργασίας
- Τα AI chips φέρνουν νέα «έκρηξη» ανάπτυξης για τη Nvidia
- Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συνεχάρη τον Τραμπ και προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις διμερείς συνομιλίες
- To Ισραήλ επιτέθηκε σε 40 πόλεις του Λιβάνου το Σάββατο – Χτυπήθηκαν 25 υγειονομικοί στην Τύρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 24.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-giancarlo-ruedas-575430257-16944052-315x220.jpg)



















![Οι Ρώσοι χτύπησαν με Ορέσνικ σε αντίποινα για το χτύπημα στην φοιτητική εστία στο Λουγκάνσκ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/OreshnikRussianMissileC-315x220.jpg)
![Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο – Συναγερμός στη Μυστική Υπηρεσία – Δύο τραυματίες [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/2026-05-23T222349Z_757943931_RC2AFLA17VAH_RTRMADP_5_USA-TRUMP-315x220.jpg)


![Αδιανόητο μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στην Εθνική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/paraliaki-315x220.jpg)




![Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ με άσκηση των πεζοναυτών στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/us-embassy-caracas-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442