Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος είναι ο μακελάρης του Ορλάντο που δήλωσε «πίστη» στο Ισλαμικό Κράτος

Ποιος είναι ο μακελάρης του Ορλάντο που δήλωσε «πίστη» στο Ισλαμικό Κράτος

Αμερικανός πολίτης αφγανικής καταγωγής ο «μοναχικός λύκος» που αιματοκύλισε το γκέι κλαμπ στο Ορλάντο πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ο 29χρονος Ομάρ Σεντίκε Ματίν διέμενε στο Σεντ Λούσι της Φλόριντα. Δεν βρισκόταν κατά πληροφορίες στις λίστες παρακολούθησης για τρομοκρατία, αν και είχε μπει στο μικροσκόπιο του FBI. Ο ίδιος κάλεσε την αστυνομία δηλώνοντας πίστη στο Ισλαμικό Κράτος πριν σπείρει τρόμο και θάνατο στην LGBT κοινότητα.

Αμερικανός πολίτης αφγανικής καταγωγής ο «μοναχικός λύκος» που αιματοκύλισε το γκέι κλαμπ στο Ορλάντο πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ο 29χρονος Ομάρ Σεντίκε Ματίν δεν βρισκόταν κατά πληροφορίες στις λίστες παρακολούθησης για τρομοκρατία, αν και είχε μπει στο μικροσκόπιο του FBI για άλλη εγκληματική πράξη.

Εν μέσω των ερευνών για τη διαπίστωση των κινήτρων του και εάν συνδέεται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία, ήλθαν πληροφορίες από το δίκτυο NBC News ότι ο ίδιος τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους πριν σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο στο νυχτερινό κέντρο Pulse και την LGBT κοινότητα.

Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Μασαχουσέτης δήλωσε επίσης ο Ομάρ Ματίν αναφέρθηκε στους δελφούς Τσαρνάεφ, του βομβιστές που αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013.

Αξιωματούχος του FBI επιβεβαίωσε ότι ο δράστης τηλεφώνησε στην αστυνομία πριν το μακελειό, καθώς και ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε ανακριθεί από την υπηρεσία το 2013 αλλά η σχετική υπόθεση έκλεισε. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Ματίν είχε μιλήσει με συναδέλφους του για πιθανές διασυνδέσεις του με την τρομοκρατία.

Ο Ομάρ Ματίν διέμενε στο Σεντ Λούσι της Φλόριντα, ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού. Ο ίδιος είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και οι γονείς του στο Αφγανιστάν.

Ο πατέρας του, Μιρ Σεντίκε, μίλησε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετά την επίθεση υποστηρίζοντας πάντως ότι το μακελειό «δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία».

Στην κάμερα του NBC, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί όταν πριν λίγους μήνες είχε δει δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του στο Μαϊάμι. Και θεωρεί ότι αυτό το περιστατικό σχετίζεται με την επίθεση.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα» προσέθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.

Εν τω μεταξύ, σε λογαριασμό στο Twitter που φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος αναρτήθηκε φωτογραφία η οποία οι διαχειριστές ισχυρίζονται ότι απεικονίζει τον Ομάρ Ματίν.

«Ο άνδρας που πραγματοποίησε την επίθεση στο νυχτερικό κέντρο της Φλόριντα σκοτώντας 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες» αναφέρεται δίπλα στη φωτογραφία.

Δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση από το Ισλαμικό Κράτος επί του παρόντος.

Δεν είναι εφικτό να επαληθευτεί εάν η φωτογραφία εικονίζει όντως τον Ομάρ Ματίν. Φωτογραφίες του ίδιου προσώπου αναρτήθηκαν και σε άλλους λογαριασμούς στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ υποστηρικτές των τζιχαντιστών «χαιρέτιζαν» σε μηνύματά τους την επίθεση.

Οι αμερικανικές αρχές χειρίζονται τους πυροβολισμούς ως πράξη τρομοκρατίας, αλλά δεν γνωρίζουν σε αυτή τη φάση εάν πρόκειται για εγχώρια τρομοκρατία ή εάν υπήρξαν διεθνείς διασυνδέσεις.

Το FBI έχει επισημάνει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ένοπλος ίσως έκλινε προς την ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία».



    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

    Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 18 Απριλίου 2024