«Τεχνητή βροχή διαττόντων» για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο;
Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι θεατές θα κοιτούν τον ουρανό -τουλάχιστον αν γίνει δεκτή η πρόταση μιας εταιρείας «διαστημικής ψυχαγωγίας», η οποία σχεδιάζει σόου με τεχνητή βροχή διαττόντων.
Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι θεατές θα κοιτούν τον ουρανό -τουλάχιστον αν γίνει δεκτή η πρόταση μιας εταιρείας «διαστημικής ψυχαγωγίας», η οποία σχεδιάζει σόου με τεχνητή βροχή διαττόντων.
Η ιαπωνική εταιρεία ALE Co. σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν μικρό δορυφόρο που θα τεθεί σε γεωστατική τροχιά πάνω από το Τόκιο και θα απελευθερώσει 500 έως 1.000 σφαιρίδια, διαμέτρου μερικών χιλιοστών το καθένα, τα οποία θα πέσουν προς τη Γη και θα αναφλεγούν σαν πεφταστέρια.
Στις εργαστηριακές δοκιμές, η εταιρεία τοποθέτησε διάφορα τέτοια σωματίδια σε έναν θάλαμο κενού και τα βομβάρδισε με υπέρθερμα αέρια σε υπερηχητικές ταχύτητες, αναφέρει ο δικτυακός τόπος Core77.

Το πείραμα επιβεβαίωσε ότι κάθε σωματίδιο λάμπει με διαφορετικό χρώμα ανάλογα με τη σύσταση. Για παράδειγμα, το νάτριο δίνει πορτοκαλί, ο χαλκός πράσινο και το κάλιο μοβ.
Οι ερευνητές της ALE δηλώνουν πως «δεν έχουν αμφιβολία» ότι τα τεχνητά πεφταστέρια θα είναι ορατά σε μια περιοχή διαμέτρου 200 χιλιομέτρων ακριβώς κάτω από τον δορυφόρο.
Μια πρώτη επίδειξη του σχεδίου «Sky Canvas» προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί με το πρώτο μικρό σκάφος που σχεδιάζει να εκτοξεύσει η ALE το 2017.
Βασικό πρόβλημα είναι ωστόσο το κόστος, καθώς τα σφαιρίδια κοστίζουν 8.100 δολάρια το καθένα. χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος του δορυφόρου και της εκτόξευσης.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι η ιδρυτής της εταιρείας έχει καλή γνώση οικονομικών: η Δρ Λένα Οκαζίμα, διδάκτορας Αστρονομίας, είναι πρώην στέλεχος της τράπεζας Goldman Sachs.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442