Ξανθός: Αυστηρότερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για το κάπνισμα
Δεν υπάρχει αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμιση για την απαγόρευση του καπνίσματος αφού το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκές, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Δεν υπάρχει αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμιση για την απαγόρευση του καπνίσματος αφού το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκές, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Ο κ. Ξανθός τόνισε, πάντως, ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, μέσω και της κύρωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2014 για τα καπνικά προϊόντα, αλλά και του πρωτοκόλλου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, ενώ σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν αφορά αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας αλλά απαιτείται ο συντονισμός της δράσης πολλών υπουργείων.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Μπαργιώτας, ζήτησε να συγκροτηθεί εθνική στρατηγική εναντίον του καπνίσματος. Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «προωθεί ενεργητικά το κάπνισμα δια του παραδείγματος, όταν υπουργοί και γιατροί καπνίζουν μπροστά στις κάμερες και δεν υπάρχει κανενός είδους αποδοκιμασία».
«Εάν συνέβαινε σε άλλη χώρα θα είχε προκαλέσει πολιτικό και επιστημονικό σεισμό», κατέληξε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το κάπνισμα «αντικοινωνική συμπεριφορά», αποδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του νόμου και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για την εκπόνηση «εθνικού σχεδίου για τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των τεράστιων παρενεργειών».
«Είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα» είπε ο κ. Ξανθός και επεσήμανε ότι θα υπάρξει η στήριξη της επιστημονικής κοινότητας ακόμη και μεγάλου μέρους των καπνιστών ενώ «το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος από μία τέτοια κίνηση είναι πολύ μεγάλο».
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τροχαίο στη Ναύπακτο: Η τρελή πορεία της Mercedes, η βουτιά της μητέρας και το «κουβάρι» των λαθών
- Θρίλερ στη Γαλλία: Βρέθηκε σορός κοντά στο σημείο όπου χάθηκαν τα ίχνη της 11χρονης
- Τα ριμπάουντ θα κάνουν και πάλι την διαφορά για τον Ολυμπιακό
- Σοκ στην Φρανκφούρτη: Τουλάχιστον 10 τραυματίες στο αεροδρόμιο μετά από κατάρρευση ρύγχους σταθμευμένου αεροσκάφους
- Γαλλία: Μαχητικά αναχαίτισαν την περασμένη εβδομάδα ρωσικά αεροσκάφη 11 φορές πάνω από τη Βαλτική
- Tonight the Music Seems So Loud: Η ιστορία του Τζορτζ Μάικλ πίσω από τα πρωτοσέλιδα
- ΕΠΟ: Ο Γκαγκάτσης δεν απάντησε στις καταγγελίες Καραπαπά για τη διαιτησία
- Ρωσία και ΗΠΑ «θα υπογράψουν συμφωνία για τη διάνοιξη σήραγγας που θα διασχίζει τον Βερίγγειο Πορθμό»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 04.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-josh-hild-1270765-4606770-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442