Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλής οδήγηση και texting: Δύο αντίθετες έννοιες

Ασφαλής οδήγηση και texting: Δύο αντίθετες έννοιες

H χρήση κινητών τηλεφώνων έχει εξαπλωθεί για τα καλά στη ζωής μας καταλαμβάνοντας ωστόσο και τομείς όπου θα έπρεπε να ήταν απαγορευμένη, όπως η οδήγηση όπου ένα δευτερόλεπτο απροσεξίας μπορεί να αποβεί καταστροφικό, πόσο μάλλον τα λίγα περισσότερα που απαιτεί η ανάγνωση SMS ή η απάντηση σε μια κλήση.

Μία από τις πρώτες συμβουλές που ακούει κανείς όταν ακόμα ξεκινά να μαθαίνει να οδηγεί είναι να μην αφήνει ποτέ το βλέμμα του από το δρόμο και τα χέρια του από το τιμόνι. Όσοι οδηγούν είναι απολύτως σε θέση να γνωρίζουν, εκ πείρας, ότι αρκεί μια στιγμή αφηρημάδας για να αποβεί μοιραία, ωστόσο όταν το ζήτημα αφορά την παράλληλη χρήση του κινητού τηλεφώνου οι περισσότεροι και συγκεκριμένα ένα ποσοστό οδηγών που ανέρχεται σε 54% δείχνει να ξεχνά το βασικό αυτό κανόνα της ασφαλούς οδήγησης, σπεύδοντας να δει ή και να απαντήσει σε ένα sms ή μια κλήση στο κινητό του ενώ οδηγεί.

Σύμφωνα με έρευνες η συνήθης αυτή κίνηση αυξάνει τέσσερις φορές τις πιθανότητες ατυχήματος, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο εκείνον που σπεύδει να ασχοληθεί με το κινητό του ενόσω οδηγεί αλλά και τα άλλα οχήματα που κινούνται γύρω του καθώς και τους πλέον ευπαθείς χρήστες του δρόμου όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Επιπλέον αν κανείς θεωρεί ότι μια ματιά στο κινητό ενώ οδηγεί διαρκεί ελάχιστο χρόνο, συνήθως δεν συνειδητοποιεί ότι αυτή η «ματιά» συνήθως προϋποθετεί την εύρεση του κινητού, το ξεκλείδωμα του κ.ο.κ.

Και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση έχουν σίγουρα βρεθεί στη διαδικασία, να χτυπήσει το κινητό τους και να το αναζητούν μέσα σε τσάντες και ανάμεσα σε καθίσματα χωρίς να συνειδητοποιούν σε πόσο πολύ χρόνο διάσπασης της προσοχής τους αντιστοιχεί αυτό λειτουργώντας εις βάρος της ασφάλειας τους.

Με δεδομένο ότι αν και απολύτως εσφαλμένη, η χρήση του κινητού τηλεφώνου στην οδήγηση αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη όσο και επικίνδυνη πρακτική, η Cosmote αποφάσισε να ευαισθητοποιήσει το κοινό με μια έξυπνη εκστρατεία η οποία αποτυπώνει το σκεπτικό της εταιρείας για την ασφαλή χρήση της κινητής τηλεφωνίας η οποία δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Η αρχή έγινε πριν την παραδοσιακά μεγάλη έξοδο του Πάσχα με ένα ρεαλιστικό βίντεο ευαισθητοποίησης του κοινού με το μήνυμα: «Η ασφάλεια σου και η ασφάλεια των άλλων, είναι σημαντικότερη από ένα μήνυμα SMS ή ένα τηλεφώνημα».

Η συνέχεια της εκστρατείας της Cosmote είχε βιωματικό χαρακτήρα και δόθηκε λίγο πριν το καλοκαίρι καθώς πρόκειται για μια περίοδο όπου παραδοσιακά οι μετακινήσεις αρχίζουν να αυξάνονται.

Ως όχημα του μηνύματος αυτή την φορά, χρησιμοποιήθηκε ένα συμβατικό ασθενοφόρο η σειρήνα του οποίου τροποποιήθηκε ώστε να εκπέμπει ήχους ringtones και sms, δημιουργώντας ένα παράξενο σύνολο που μοιραία τράβηξε την προσοχή των περαστικών όπου κυκλοφόρησε ενημερώνοντάς τους με έξυπνο τρόπο για τους κινδύνους που κρύβει η ταυτόχρονη χρήση κινητού τηλεφώνου και η οδήγηση.

Εξάλλουσύμφωνα με το μήνυμα της Cosmote, «κανένα τηλεφώνημα ή μήνυμα δεν μπορεί να είναι σημαντικότερο από την ίδια τη ζωή».

Ξένη δημοσίευση

Sports in

Καρεμπέ: «Ολυμπιακός, ο ένας και ο μοναδικός»

Ήταν ο πρώτος που το είπε, «να πάμε τον Ολυμπιακό σε έναν ευρωπαϊκό τελικό», τώρα μπορεί να απολαύσει αυτό που έλεγε και έγινε πραγματικότητα. Το πανηγυρικό ποστ του Γάλλου μετά τον θρίαμβο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024