Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογή του νέου προέδρου στο Περού

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογή του νέου προέδρου στο Περού

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Περού θα μείνει στην ιστορία, καθώς οι δύο μονομάχοι δίνουν σκληρή μάχη με το αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο. Ο 77χρονος Κουσίνσκι προηγείται με 50,1%, έναντι της 42χρονης Κέικο Φουτζιμόρι, η οποία βρίσκεται στο 49,9%. Όλα μπορούν να συμβούν.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Περού θα μείνει στην ιστορία, καθώς οι δύο μονομάχοι δίνουν σκληρή μάχη με το αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο.

Ο 77χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι (γνωστός με τα αρχικά ΡΡΚ) προηγείται με 50,1%, έναντι της νεαρής Κέικο Φουτζιμόρι, η οποία βρίσκεται στο 49,9%.

Όλα μπορούν να συμβούν, καθώς απομένει η καταμέτρηση περίπου 885.000 ψήφων και η διαφορά δεν ξεπερνά τις 50.000 ψήφους.

Μάλιστα, η ψαλίδα κλείνει συνεχώς με αποτέλεσμα αμφότεροι να τηρούν στάση αναμονής. Οι προβολές, πάντως, των εταιρειών δημοσκοπήσεων δίνουν οριακό νικητή τον Κουσίνσκι.

Πάντως, αν ο Κουσίνσκι κερδίσει τις εκλογές θα βρει μπροστά του ένα Κογκρέσο που θα ελέγχεται πλήρως από το κόμμα της Φουτζιμόρι, καθώς το Λαϊκό Μέτωπο ελέγχει τις 73 από τις 130 έδρες.

H Κέικο διεκδίκησε την προεδρία του Περού και το 2011, σε ηλικία μόλις 35 ετών.

Την έχασε στον β’ γύρο για 400 χιλιάδες ψήφους από τον (νυν) πρόεδρο Ολάντα Ουμάλα. Εκείνος πήρε 51,3%, εκείνη 48,6%.

Η «κληρονομιά» της Κέικο

Η Κέικο είναι κόρη του πρώην προέδρου της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Γιος γιαπωνέζων μεταναστών, ο Φουτζιμόρι εξελέγη πρόεδρος το 1990, σχεδόν από το πουθενά. Κληρονόμησε μια χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά και έναν ακήρυχτο εμφύλιο.

Το 1992, ο Φουτζιμόρι έκανε ο ίδιος πραξικόπημα, διαλύοντας τη Βουλή και κυβερνώντας με σιδηρά πυγμή.

Παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 2000 και μετά άρχισε ο κατήφορος: μέχρι το κελί της φυλακής, όπου παραμένει και σήμερα στα 77 του.

Από εκείνα τα γεγονότα του πραξικοπήματος, έχουν περάσει 25 χρόνια, αλλά η χώρα εξακολουθεί να παραμένει διχασμένη μεταξύ φανατικών οπαδών και αντιπάλων του Φουτζιμόρι.

Οι μεν θα μιλήσουν για τα επιτεύγματα στην οικονομία και τη σταθερότητα της χώρας, όπως και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος έβαλε τέλος στον τρόμο που σκορπούσε στις ζούγκλες και τα χωριά του Περού η μαοϊκή οργάνωση «Φωτεινό Μονοπάτι».

Δεν είναι απλά ότι την εξολόθρευσε, αλλά χάρισε στους πολίτες και μια μοναδική τηλεοπτική σκηνή: τον αρχηγό της οργάνωσης, Αμπιμαέλ Γκουσμάν σιδηροδέσμιο σε ένα κλουβί να φωνάζει και να απειλεί.

O ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος κράτησε πάνω από 10 χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Συμφιλίωσης, το 37% των ανθρώπων σκοτώθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι αντίπαλοι ασφαλώς καταλογίζουν στον τότε πρόεδρο την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το καθεστώς του τρόμου υπό τον διαβόητο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρηση εξουσίας.

«Κυβερνούσα τη χώρα από την κόλαση, όχι από το προεδρικό μέγαρο» είχε πει ο Φουτζιμόρι στο δικαστήριο. Δεν έπεισε τους δικαστές, που τον έστειλαν στη φυλακή. Εκεί βρίσκεται και ο Μοντεσίνος.

Αυτή είναι η κληρονομιά που κουβαλά η νεαρή και χαμογελαστή Κέικο. Το 2011 άγγιξε την προεδρία, αλλά στον β’ γύρο ενώθηκαν όλοι εναντίον της.

Ουσιαστικά το ίδιο έγινε και το 2016, αφού όλα τα πολιτικά κόμματα -ακόμα και της αριστεράς με τη χαμένη επιρροή- δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον 77χρονο Κουσίνσκι, απλά και μόνο για να μην κερδίσει «η κόρη του δικτάτορα».

Μένει να φανεί αν θα κερδίσει ή θα χάσει οριακά την προεδρία.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι η Κέικο έχασε την ψήφο του αδελφού της, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στον α’ γύρο.

Ο λόγος; Η Κέικο στη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ είχε δεσμευθεί ότι «κανένας άλλος Φουτζιμόρι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία μετά από εκείνη» σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το εκλογικό σώμα.

Ο αδελφός της όμως, φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την ψήφο των περουβιανών στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024