Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΠΕ: Η Πολιτεία να συνεισφέρει στη μείωση του καπνίσματος με κάθε μέσο

ΕΠΕ: Η Πολιτεία να συνεισφέρει στη μείωση του καπνίσματος με κάθε μέσο

Έκκληση στην Πολιτεία να συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στη μείωση του καπνίσματος απηύθυνε σήμερα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου). Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας θα προβεί σε ανακοινώσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο και τα μέτρα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

Έκκληση στην Πολιτεία να συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στη μείωση του καπνίσματος απηύθυνε σήμερα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου). Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας θα προβεί σε ανακοινώσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο και τα μέτρα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπασκόζος εξήγησε ότι έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών από την καθυστέρηση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και πρόσθεσε ότι «δηλώνω δια της παρουσίας μου στην σημερινή εκδήλωση πως, τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και εγώ ως Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, δεν μπορούμε μεν να διαπραγματευθούμε τον ισχύοντα νόμο, αλλά την εφαρμογή του».

Ο κ. Μπασκόζος συμπλήρωσε ότι, το υπουργείο Υγείας δεν θα προβεί σε κυνήγι μαγισσών, αλλά θα υπερασπιστεί το υπέρτατο δικαίωμα των παθητικών καπνιστών στην υγεία, με έμφαση στους νέους.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επεσήμανε ότι το όφελος από την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας θα είναι πολλαπλό, καθώς θα εξοικονομηθούν πόροι από δαπάνες υγείας και θα βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού και θα αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. Οι καπνιστές εκτιμάται ότι ζουν 11 με 12 χρόνια λιγότερο.

Ο κ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ακόμα ότι η Πολιτεία έχει όφελος να αποζημιώνει τα φάρμακα για την διακοπή του καπνίσματος, καθώς πρόσφατη μελέτη που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα ασθενών 40 ετων και άνω με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (βασική αιτία της οποίας είναι το κάπνισμα), έδειξε ότι το θεραπευτικό κόστος για τον καθένα ανέρχεται σε περίπου 6.000 ευρώ, ετησίως.

«Αντιθέτως, μια τρίμηνη θεραπεία διακοπής του καπνίσματος δεν στοιχίζει περισσότερα από 300 ευρώ. Και μπορεί αυτό το ποσό, εν καιρώ οικονομικής κρίσης να φαντάζει μεγάλο, αλλά σκεφτείτε ότι αντιστοιχεί σ’ αυτό που δαπανά ο καπνιστής για πάρει τα τσιγάρα του κάθε μήνα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής, συντονιστής διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» συμπλήρωσε ότι «η εφαρμογή βασικών πολιτικών κατά του καπνίσματος σε συνδυασμό με τον επιστημονικό σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος μπορούν, όχι μόνο να μειώσουν στη χώρα μας το υψηλό φορτίο νοσηρότητας και θνησιμότητας εξαιτίας του καπνίσματος, αλλά να αποτελέσουν και πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η συχνότερη χρόνια νόσος του αναπτυγμένου κόσμου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 6 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως αποδίδονται στο κάπνισμα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής παγκόσμιας θνησιμότητας και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη 20ετία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο, 650.000 θάνατοι οφείλονται σε νοσήματα που σχετίζονται αιτιολογικά με το κάπνισμα. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που πεθαίνουν, κυμαίνεται μεταξύ 35 έως 69 ετών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των θανάτων αφορά σε παθητικούς καπνιστές. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι, το κάπνισμα αποτελεί τη βασική αιτία του 17% των θανάτων σε Έλληνες άνω των 30 ετών. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο, οι καπνιστές ανήκουν, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος και ο εμβολιασμός έναντι αυτών αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας, πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος, Ελέγχου του καπνού, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Προαγωγής Υγείας της ΕΠΕ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας, το άμεσο κόστος του καπνίσματος στη Ελλάδα ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ (7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας – συντηρητική εκτίμηση, πλέον ≈10%) ενώ συνολικά η οικονομική επιβάρυνση εκτιμάται στα 3,27 δισ. ευρώ (1,5 – 1,7%% του ΑΕΠ). Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, το κόστος της νοσοκομειακής φροντίδας, εξαιτίας του καπνίσματος, ήταν 554 εκατ. ευρώ ετησίως, απόρροια των 199.028 εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας.

«Το νοσολογικό και οικονομικό φορτίο του καπνίσματος είναι δυσθεώρητο και, ιδίως για την Ελλάδα και την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Παρά τη σχετική βελτίωση τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον έλεγχο του καπνίσματος, η ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών και μέτρων με τη στήριξη της Πολιτείας παραμένει κομβικής σημασίας, προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση των υγειονομικών δεικτών και ελάφρυνση των δαπανών υγείας από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, που προκαλείται από το κάπνισμα», σημείωσε η κ. Κατσαούνου.

«Αν και η διακοπή του καπνίσματος είναι η πλέον αποτελεσματική, φτηνή και βραχεία παρέμβαση για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αποζημιώνονται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα σκευάσματα που κρίνονται λιγότερα αποτελεσματικά» επεσήμανε.

Τα νέα πακέτα τσιγάρων συμβάλλουν στη μείωση του καπνίσματος

Η Χριστίνα Γκράτζιου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος του ΔΣ της ERS και πρόεδρος του Ειδικού Συμβουλίου που ασχολείται με θέματα Αναπνευστικής και Δημόσιας Υγείας, σχολιάζοντας τη νέα κοινοτική νομοθεσία για την κάλυψη του 65% της επιφάνειας των πακέτων τσιγάρων με προειδοποιήσεις υγείας τόνισε ότι μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του αριθμού των καπνιστών.

Η Κοινοτική Οδηγία, η οποία έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από όλες τις χώρες έως τις 20 Μαΐου 2016, περιλαμβάνει την εφαρμογή ορισμένων κανόνων όσον αφορά τα προϊόντα καπνού (τσιγάρα και στριφτό καπνό) και στοχεύει αφενός στη μείωση του αριθμού των καπνιστών – με ιδιαίτερη επικέντρωση στην αποθάρρυνση των εφήβων και των νέων να αρχίσουν το κάπνισμα – και αφετέρου στη διασφάλιση της πλήρους και ορθής ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με τις επιβλαβής επιπτώσεις της χρήσης των προϊόντων καπνού.

«Η εφαρμογή της TPD είναι μία κατάκτηση για τη Δημόσια Υγεία, καθώς το κοινωνικό και οικονομικό όφελος από τη μείωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας είναι αναμφισβήτητο για την Υγεία των πολιτών και τα συστήματα Υγείας. Υπολογίζεται ότι μία μείωση της χρήσης των τσιγάρων κατά 2% θα μειώσει κατά 2,4 εκατ. τον αριθμό των καπνιστών στην Ευρώπη, με παράλληλη σημαντική μείωση της εμφάνισης νοσημάτων, που προκαλεί το κάπνισμα, μείωση του κόστους νοσηλειών και θεραπειών και επομένως σημαντικό όφελος από τη μείωση του κόστους υγείας που υπολογίζεται στα 506 εκατ. ευρώ» εκτίμησε η κ. Γκράτζιου.

Τέλος, η Ιωάννα Μητρούσκα, διευθύντρια ΕΣΥ της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της ΕΠΕ, ανέφερε ότι στοιχεία πρόσφατης έρευνας, κατέδειξαν ότι οι καπνιστές δεν γνωρίζουν τι είναι τα Ιατρεία Διακοπής και πώς μπορούν να τα προσεγγίσουν.

«Στα περισσότερα από 15 χρόνια της λειτουργίας τους τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έγιναν θεσμός, έχοντας παρακολουθήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες καπνιστών με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος στην Ευρώπη. Δυστυχώς, λόγω της άγνοιας του κοινού γι’ αυτά, μόνο το 20% εκείνων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, η οποία όμως συχνά δε γίνεται με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους. Παράλληλα, τα ερευνητικά στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει λανθασμένη αντίληψη του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ καταγράφεται και πλήρης άγνοια για την αποτελεσματικότητα τους. Προκειμένου, να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, η ΕΠΕ δημιούργησε τον ιστότοπο www.denkapnizo.org και ένα ενημερωτικό τηλεοπτικό μήνυμα σχετικά με τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024