Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταθάκης: Το 99% των συμφωνηθέντων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί

Σταθάκης: Το 99% των συμφωνηθέντων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί

Τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ομαλά εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Σταθάκης, σε δηλώσεις του στο CNBC. «Θεωρώ ότι το 99% των συμφωνηθέντων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί...» σημείωσε, προσθέτοτοντας ότι «υπάρχουν τρία σημεία που απομένουν, υπάρχει κάποιο θέμα από την πλευρά μας για δημοσιονομικά ζητήματα το 2017. Θεωρώ, όμως, ότι θα υπάρξει λύση».

Τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ομαλά εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, με δηλώσεις που έκανε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Θεωρώ ότι το 99% των συμφωνηθέντων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί… Υπάρχουν κάποια επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε επιτύχει λίγο-πολύ μια συμφωνία και όλα θα εξελιχθούν ομαλά», σημείωσε ο υπουργός στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

«Υπάρχουν τρία σημεία που απομένουν, υπάρχει κάποιο θέμα από την πλευρά μας για δημοσιονομικά ζητήματα, το 2017. Θεωρώ, όμως, ότι θα υπάρξει λύση», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Ορισμένα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα, είναι ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα έως το 2018 – είναι εμπροσθοβαρές, αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη αξιολόγηση είναι τόσο σημαντική και για τις δύο πλευρές. Επομένως, νομίζω ότι οι μικρές λεπτομέρειες θα εξεταστούν αργότερα».

«Υπάρχει ένα πλαίσιο… ένας οδικός χάρτης, τον οποίο συμφωνήσαμε. Μέρος της ιστορίας είναι προφανώς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – ένα καλύτερο πλαίσιο για μία συμφωνία σχετικά με το μακροπρόθεσμο χρέος και ένας οδικός χάρτης για το πώς η οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη», επισήμανε ο υπουργός.

«Επομένως», πρόσθεσε, «είμαστε σε αυτό το σημείο καμπής, τα περισσότερα στοιχεία υπάρχουν, αυτό θα ενθαρρύνει τους επενδυτές μεσοπρόθεσμα, με τη συμφωνία για το χρέος που θα ανοίξει τoν χώρο και για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε μιλώντας επίσης στο CNBC και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, λέγοντας ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένεται στο άμεσο μέλλον η εκταμίευση της νέας δόσης στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλους τους όρους και θα εφαρμόσει όλα τα αναγκαία προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας:

«Τώρα, κάνουμε πρόοδο σε αυτό – πράγματι, υπήρξαν κάποια μπρος πίσω, αλλά θα έλεγα γενικά ότι τα πράγματα είναι σε τροχιά και νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ ρεαλιστικό ότι θα εκταμιεύσουμε στο πιο κοντινό μέλλον».

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένα, τόνισε στο CNBC ότι η Ελλάδα έχει κάνει «ό,τι της αναλογούσε» για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει το μερίδιό της στη συμφωνία, ψηφίζοντας αρκετά νομοσχέδια, μερικά από τα οποία είναι πολύ δραστικά για τους Έλληνες, το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Επομένως, θεωρώ ότι κινούμαστε μπροστά και το Grexit δεν είναι τώρα επιλογή», δήλωσε ο Γκραμένα.

Στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ

Ο Γιώργος Σταθάκης συμμετείχε στην ετήσια Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται στο Παρίσι, το διήμερο 1-2 Ιουνίου 2016, με κύριο θέμα την «ενίσχυση της παραγωγικότητας για τη συμπεριληπτική ανάπτυξη».
Στη Σύνοδο θα υπογραφεί, επίσης, η συμφωνία ένταξης στον ΟΟΣΑ της Λεττονίας, που θα αποτελέσει το 35ο μέλος του Οργανισμού.

Οι Υπουργοί των κρατών-μελών του Οργανισμού αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην πτωτική τάση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας, τη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και τον κοινωνικό αντίκτυπό τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε πολιτικές-κίνητρα που ενθαρρύνουν τον πειραματισμό με τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, στηρίζοντας παράλληλα την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου ο Υπουργός πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Σε πολύ θερμό κλίμα συζήτησαν την περαιτέρω αξιοποίηση της εποικοδομητικής συνεργασίας κυβέρνησης-ΟΟΣΑ, που ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Ο Γ. Σταθάκης πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με την Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου διαλόγου σχετικά με τις ελληνικές θέσεις στις Συμφωνίες Εμπορίου που διαπραγματεύεται η Επιτροπή.

Τέλος, ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με Ευρωπαίους ομολόγους του πάνω σε ζητήματα ανάπτυξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024