Ισόβια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον «Πινοτσέτ» της Αφρικής
Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκε από δικαστήριο της Σενεγάλης ο πρώην δικτάτορας του Τσαντ Ισέν Αμπρέ, αποκαλούμενος ως «Πινοτσέτ της Αφρικής» εξαιτίας των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν επί της οκταετούς κυριαρχίας του.
Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκε από δικαστήριο της Σενεγάλης ο πρώην δικτάτορας του Τσαντ Ισέν Αμπρέ, αποκαλούμενος ως «Πινοτσέτ της Αφρικής» εξαιτίας των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν επί της οκταετούς κυριαρχίας του.
Σε δίκη-ορόσημο για την απόδοση Δικαιοσύνης στην Αφρική, ο Αμπρέ κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχοντας δώσει εντολή για τη δολοφονία και τον βασανισμό δεκάδων χιλιάδων διαφωνούντων μεταξύ 1982 και 1990. Καταδικάστηκε επίσης για βιασμούς και σεξουαλική δουλεία.
Ο Αμπρέ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Ειδικό Αφρικανικό Συμβούλιο, το οποίο συνέστησαν το 2013 η Σενεγάλη και η Αφρικανική Ένωση. Ο ίδιος ουδέποτε αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Η ετυμηγορία είναι η κατάληξη ενός αγώνα που διήρκεσε 16 χρόνια των θυμάτων και των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την προσαγωγή του πρώην ισχυρού άνδρα στη Δικαιοσύνη στη Σενεγάλη, όπου διέφυγε μετά την ανατροπή του από πραξικόπημα το 1990 στη χώρα της κεντρικής Αφρικής.
Πρόκειται για δίκη-ορόσημο για την απόδοση Δικαιοσύνης στην Αφρική, καθώς δικαστήριο υποστηριζόμενο από την Αφρικανική Ένωση δίκασε για πρώτη φορά πρώην ηγέτη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλέξης Τσίπρας: Συγκλονισμένος για τον χαμό των «ανώνυμων απελπισμένων» στη Χίο – Καθολική απαίτηση να μην υπάρξει συγκάλυψη
- Live εικόνα από τις εργασίες του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα
- Κατεβαίνουν στην Αθήνα οι αγρότες – Όσα αποφάσισαν στην πανελλαδική σύσκεψη
- Σοβαρό ατύχημα για Νορβηγό σκιέρ, λίγο πριν την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
- The Intermission x Eins Gallery: O Σωκράτης Φατούρος και τα «Endangered Games» με τη φύση, τη βιομηχανία και τη μνήμη
- Έρχεται επιδείνωση του καιρού, με έντονες βροχοπτώσεις – Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία


