Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ένας ιδιώτης φαρμακείο

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ένας ιδιώτης φαρμακείο

Τις προϋποθέσεις, για να ανοίξει ένας ιδιώτης φαρμακείο, ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) και την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Τις προϋποθέσεις, για να ανοίξει ένας ιδιώτης φαρμακείο, ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) και την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Μεταξύ των όρων προβλέπεται ότι με τη μορφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός, ο οποίος θα πρέπει να έχει μερίδιο τουλάχιστον 20%, θα μπορούν πλέον να δίδονται οι άδειες ίδρυσης φαρμακειών και σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΚΥΑ, οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων θα χορηγούνται σε φαρμακοποιούς (άνδρες ή γυναίκες) κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της ΕΕ, καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της ΕΕ, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των φαρμακείων, με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη και θα δηλώνονται στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο εντός 60 ημερών από τη λήψη της.

Άδεια ίδρυσης φαρμακείου δεν θα χορηγείται σε νομικά πρόσωπα, εκτός εάν πρόκειται για συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ). Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται προηγούμενη αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ της ΟΣΦΕ.

Δέκα άδειες ανά φυσικό πρόσωπο έως το 2020

Κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μία άδεια κατ’ ανώτατο όριο κατ’ έτος, μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα άδειες σε πανελλαδική κλίμακα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, για το 2016, επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις έξι αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το 2017 μέχρι επτά για το 2018 μέχρι οκτώ, για το 2019 μέχρι εννιά και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο.

Αναφορικά με τα φαρμακεία για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε ιδιώτη μη φαρμακοποιό, αυτά θα λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ΕΠΕ, η οποία θα πρέπει να έχει συσταθεί, πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση της παραπάνω εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, θα μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας και φαρμακοποιός ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.

Τα φαρμακεία για τα οποία είχε χορηγηθεί ή θα χορηγηθεί άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό, μπορούν να λειτουργούν είτε ως ατομικές επιχειρήσεις είτε ως εμπορικές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, εκτός εκείνης της ανώνυμης εταιρείας.

Απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή σε εταιρίες που λειτουργούν φαρμακείο, ως εταίρου:

  • Φυσικού προσώπου που είναι ιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας ή οδοντίατρος ή
  • νομικού προσώπου που έχει συσταθεί από ιατρούς ή οδοντιάτρους, με αντικείμενο δραστηριότητας ιατρικές ή οδοντιατρικές πράξεις.
  • Φυσικού ή νομικού προσώπου που έχει ως κύρια ή παρεπόμενη δραστηριότητα τη λειτουργία διαγνωστικών κέντρων πάσης φύσεως ή είναι κάτοχος άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων ή έχει ως κύρια ή παρεπόμενη δραστηριότητα την παραγωγή ή εισαγωγή ή αντιπροσώπευση ή χονδρική πώληση και εμπορία φαρμάκων.

Επίσης, απαγορεύεται και σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που μετέχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα (νομίμου εκπροσώπου ή μετόχου ή εταίρου ή μετόχου τρίτου νομικού προσώπου) σε εταιρίες διαγνωστικών κέντρων πάσης φύσεως ή φαρμακευτικές εταιρίες πάσης φύσεως ή σε συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις.

Τέλος, η χορήγηση άδειας ίδρυσης δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια.

Κάθε Ιανουάριο και Ιούνιο, οι περιφερειακές ενότητες της χώρας θα αναρτούν στο διαδίκτυο στις οικείες ιστοσελίδες τους τις υπάρχουσες, κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους, κενές θέσεις φαρμακείων. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου, αντίστοιχα, θα υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή οι αιτήσεις για την άδεια ίδρυσης, όσων έχουν τα νόμιμα προσόντα.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του φαρμακείου.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024