Την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στο Βιετνάμ ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ανόι, τερματίζοντας έτσι το τελευταίο απομεινάρι του πολέμου στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ανακοινώνοντας την άρση του εμπάργκο, ο Ομπάμα σημείωσε πως η απόφαση «δεν υποκινείται από το κινεζικό θέμα».

Η απόφαση στέλνει, εκ των πραγμάτων, και μήνυμα προς την Κίνα η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με χώρες της περιοχής (μεταξύ άλλων και με το Βιετνάμ) για ζητήματα θαλάσσιας κυριαρχίας.

Κίνητρο, είπε είναι «η βούλησή μας να ολοκληρώσουμε τη μακρά διαδικασία της εξομάλυνσης που ακολουθήσαμε με το Βιετνάμ».

«Κάθε πώληση που κάνουμε με οποιονδήποτε θεωρείται μια ιδιαίτερη συναλλαγή και εμείς εξετάζουμε τι είναι κατάλληλο και τι δεν είναι» διευκρίνισε.

Στα τέλη του 2104, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ήδη επιτρέψει τη μερική άρση του εμπάργκο στους αμυντικούς εξοπλισμούς «μόνο για να χρησιμοποιηθούν στη θαλάσσια ασφάλεια» όπως για παράδειγμα περιπολικά σκάφη.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την απόφαση να καταργηθεί εντελώς η απαγόρευση όπλων στο Βιετνάμ» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τραν Ντάι Κουάνγκ. «Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν εξομαλυνθεί πλήρως».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό