Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με «Αντιγόνη» ξανά το καλοκαίρι η Ιωάννα Παππά και ο Νικήτας Τσακίρογλου

Με «Αντιγόνη» ξανά το καλοκαίρι η Ιωάννα Παππά και ο Νικήτας Τσακίρογλου

...

Το καλοκαίρι του 2015, περισσότεροι από 50.000 θεατές παρακολούθησαν την Ιωάννα Παππά στο ρόλο της Αντιγόνης και τον Νικήτα Τσακίρογλου στο ρόλο του Κρέοντα, στην τραγωδία του Σοφοκλή Αντιγόνη, ένα διαχρονικό σχόλιο για την αλαζονεία της εξουσίας, ένα παγκόσμιο μήνυμα αντίστασης.

Φέτος η Αντιγόνη, από την 5η Εποχή, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, θα περιοδεύσει σε 30 πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο που στη πλειοψηφία τους δεν περιλαμβάνονταν στο περσινό πρόγραμμα των παραστάσεων. Ωστόσο, κάποιες παραστάσεις επανέρχονται στις πόλεις που υπήρξε μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα πολλοί θεατές να μην κατορθώσουν να δουν την παράσταση λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων. Η περιοδεία της παράστασης ξεκινά στις 30 Ιουνίου από το θέατρο Πέτρας.

«Θεατές από όλη την Ελλάδα μετά την παράσταση μάς έλεγαν ότι ήταν αποκαλυπτικό γι’ αυτούς, το πόσο σημερινό ακουγόταν το μήνυμα του Σοφοκλή, όχι μόνο σε σχέση με την αλαζονεία της εξουσίας, ή με την αδήριτη ανάγκη να ζει κανείς σύμφωνα με τις αξίες του, αλλά και μια ακόμη διάσταση του έργου: Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να μάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον, αυτή την τόσο ουσιαστική λειτουργία και έννοια της δημοκρατίας. Αυτές τις εκκλήσεις του σοφού και ανθρωπολογικά διαχρονικού σοφόκλειου λόγου αγκάλιασε ο κόσμος και αυτό ήταν το μεγάλο κέρδος και η επιτυχία της προσπάθειάς μας», αναφέρει ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης.

Το έργο
Διαδραματίζεται στη Θήβα, όπου βασίλευε η οικογένεια των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης – συνέπεια εμφύλιας διαμάχης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούστηκαν για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (δίκαιου και νόμιμου, αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, διαφαίνεται ο δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή του.

Συντελεστές
Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικό – κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί
Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Ελένη Ζαραφίδου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης

5η Εποχή «Αντιγόνη»
Πρόγραμμα περιοδείας 2016

Ιούνιος
30/06 Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας

Ιούλιος
1 & 2/07 Χαλάνδρι, Θέατρο Ρεματιάς
5/07 Παπάγου, Δημοτικό Κηποθέατρο
6/07 Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους Δ. Κιντής
7/07 Βόλος, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα»
8/07 Υπάτη Λαμίας, Τόπος Τεχνών «Χώρα»
9/07 Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίου
10/07 Κοζάνη, Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης «Μ.Θεοδωράκης»
11/07 Γιαννιτσά, Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών
12/07 Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ
13- 14 -15/07 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Κήπου
16/07 Πολύγυρος, Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου
17/07 Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
19/07 Γιάννενα, Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου
20/07 Άρτα, Θέατρο Κάστρου
21/07 Κέρκυρα, Θέατρο Μον Ρεπό «Ρένα Βλαχοπούλου»
23/07 Μεσολόγγι, Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών
24/07 Δελφοί, Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών
29 & 30/07 Κύπρος, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Αύγουστος
4/08 Καλαμάτα, Θέατρο Κάστρου
6/08 Αμαλιάδα, Αρχαία Ήλιδα
7/08 Ζάκυνθος, Υπαίθριο Θέατρο Ζακύνθου
8/08 Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο

Σεπτέμβριος
11/09 Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο

Προπώληση εισιτηρίων:
Viva.gr

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024