Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία Θεσσαλονίκης - ΟΗΕ για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων

Συμφωνία Θεσσαλονίκης – ΟΗΕ για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων

Προσωρινή στέγαση σε πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο, προσφέρει συμφωνία που υπέγραψαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Προσωρινή στέγαση σε πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα
μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε ευάλωτους
αιτούντες άσυλο, προσφέρει συμφωνία που υπέγραψαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

«Η συμφωνία αυτή δείχνει πώς η καλή συνεργασία μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας και των τοπικών αρχών στην Ελλάδα αποφέρει απτές, θετικές λύσεις για τους πρόσφυγες», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συνεισφορά εκ μέρους του δήμου για την εκπλήρωση του στόχου της των 20.000 θέσεων φιλοξενίας.

Η συμφωνία αποτελεί την έβδομη παρόμοια συνεργασία που έχει συνάψει η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να παρέχει βοήθεια στις πρόσφυγες.

«Το πρόγραμμα θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και κοινωνική στήριξη σε εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων, καθώς και οφέλη υπέρ της τοπικής κοινότητας και της οικονομίας» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Μέσω της συμφωνίας θα δημιουργηθούν σύντομα 660 νέες θέσεις φιλοξενίας (600 μέσω της ενοικίασης διαμερισμάτων και 60 μέσω φιλοξενίας σε οικογένειες) για τους πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτηση να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ και για ευάλωτους αιτούντες άσυλο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεργαστεί με γειτονικούς δήμους, όπως Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, καθώς και με διάφορους εταίρους (ΑΡΣΙΣ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, PRAKSIS, Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης).

Η προσπάθεια της Ύπατης Αρμοστείας να εξασφαλίσει νέες θέσεις στέγασης σε όλη την Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο είναι ο βασικός στόχος προγράμματος το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του έτους με χρηματοδότηση της ΕΕ και έχει ήδη προσφέρει πάνω από 5.500 θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είναι έτοιμη να παρέχει στήριξη για τη λειτουργία κι άλλων, μεγαλύτερων χώρων στέγασης, όπως αυτός που δημιουργήθηκε πρόσφατα στα Λαγκαδίκια στη Βόρεια Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει σχεδόν συμπληρώσει τον μέγιστο αριθμό χωρητικότητας των 1.000 ατόμων.

Από τους σχεδόν 6.000 ανθρώπους που έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην Ελλάδα, πάνω από 900 έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024