Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν εξετάσεις από την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της ΕΑΕ

Δωρεάν εξετάσεις από την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της ΕΑΕ

Περισσότερες από 10 μεγάλες ελληνικές πόλεις θα επισκεφθεί η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με στόχο κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να ενημερωθεί, να προλάβει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού. Η εκστρατεία ενημέρωσης «Κίνηση ‘Μαστ’ για τον καρκίνο του Μαστού!» τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, την υποστήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ και την ευγενική χορηγία της ELPEN.

Περισσότερες από 10 μεγάλες ελληνικές πόλεις θα επισκεφθεί η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της
Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με στόχο κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να ενημερωθεί, να προλάβει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού. Η εκστρατεία ενημέρωσης «Κίνηση ‘Μαστ’ για τον καρκίνο του Μαστού!» τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, την υποστήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ και την ευγενική χορηγία της ELPEN.

Με αφετηρία την Λάρισα την Πέμπτη 26 Μαΐου, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου θα επισκεφθεί 10 με 12 μεγάλες πόλεις, όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που την στελεχώνει, θα υποδεχθεί γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. μακροχρόνια άνεργες, ευρισκόμενες σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενες από φτώχεια κ.λπ.), για την πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και μαστογραφιών.

Το πρόγραμμα «Κίνηση ‘Μαστ’ για τον καρκίνο του Μαστού!» έχει ετήσια διάρκεια και η παραμονή της Κινητής Μονάδας σε κάθε πόλη θα καθορίζεται από τη προσέλευση του κοινού, καθώς έχει την δυνατότητα να διενεργεί 50-60 μαστογραφίες, καθημερινά.

Τα στατιστικά και επιδημιολογικά στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από το προσωπικό της Μονάδας θα δομήσουν το αρχείο καρκίνου του μαστού της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία θα το θέσει στη διάθεση της Πολιτείας σε περίπτωση που της ζητηθεί.

Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πάθηση που φοβίζει τις γυναίκες περισσότερο απ’ όλες τις άλλες. Περίπου 1 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο στο μαστό σε κάποια στιγμή της ζωής της. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, γεγονός που δείχνει ότι οι Ελληνίδες προσβάλλονται από τη νόσο λιγότερο συχνά σε σχέση με τις Αμερικανίδες ή τις Βορειοευρωπαίες. Αυτό παρ’ όλο που φαίνεται ενθαρρυντικό, δεν είναι καθησυχαστικό γιατί η συγκεκριμένη ασθένεια είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθης πάθηση των γυναικών, στην Ελλάδα.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια η πρόγνωση των γυναικών με καρκίνο του μαστού φαίνεται να έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς ο αριθμός των ασθενών που θεωρείται ότι έχουν πλέον ιαθεί αυξάνει συνεχώς, ενώ τόσο η επιβίωση όσο και η ποιότητα ζωής όλων όσων έχουν ασθενήσει έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Αυτή η εξέλιξη στο μεγαλύτερο μέρος της δεν οφείλεται σε κάποια νέα θεραπεία, αλλά κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση, και στο ότι ολοένα και σε πιο πολλές γυναίκες η ασθένεια ανακαλύπτεται έγκαιρα, στα αρχικά στάδια.

Για να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού υπάρχουν τρεις δυνατότητες. Η αυτοεξέταση των γυναικών, η κλινική εξέταση από γιατρό και η μαστογραφία. Η τελευταία αποτελεί την πιο συχνή εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και η διαγνωστική ικανότητα της είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί δε να ανακαλύψει μία κακοήθεια πριν αυτή εντοπιστεί με την κλινική εξέταση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις δυνατότητες του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας και τις ιδιαιτερότητες της παρουσίας της νόσου στην Ελλάδα, η ΕΑΕ συστήνει την τακτική προληπτική μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» επεσήμανε ότι «αν η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί βασική συνιστώσα μίας αποτελεσματικής πολιτικής για μείωση των οδυνηρών επιπτώσεων του καρκίνου, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό αποτελεί εξαιρετική προτεραιότητα, ειδικά στη σημερινή συγκυρία στον τόπο μας, όπου η οικονομική δυσπραγία οδηγεί στον περιορισμό των θεραπευτικών επιλογών για μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία 58 χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αντικαρκινικού αγώνα προσφέροντας ουσιαστικό έργο όπου υπάρχει ανάγκη και μπορεί να βοηθήσει. Οι κινητές μονάδες μαστογράφων, την τελευταία δεκαετία, έχουν παράσχει δωρεάν έλεγχο σε περισσότερες από 50.000 Ελληνίδες σε 300 χωριά και πόλεις της χώρας. Η προσπάθεια, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες, συνεχίζεται με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής εταιρείας ELPEN και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το ΕΔΔΥΠΥΥ, αναδεικνύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικά ευαίσθητων ιδιωτικών εταιρειών όταν συμμαχούν για να επιτύχουν τον καλό σκοπό. Αυτό είναι ένα αποτελεσματικό παράλληλο πρόγραμμα για όλες τις γυναίκες της χώρας που το έχουν ανάγκη».

O Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών συμπλήρωσε ότι «υποστηρίζουμε το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών της ΕΑΕ σε όλους τους Δήμους της περιφέρειας που θα μετακινηθεί η κινητή μονάδα μαστογραφιών. Παράλληλα, στην Αττική, συμμετέχουμε ήδη σε Πρόγραμμα Δωρεάν Ψηφιακών Μαστογραφιών όπου έχουν εξεταστεί περισσότερες από 3.000 γυναίκες ευπαθών κοινωνικά ομάδων».

Τέλος, ο Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας εξήγησε ότι «η ELPEN αποφάσισε φέτος να σηματοδοτήσει τη συμπλήρωση 50 χρόνων προσφοράς στην υγεία και τους συνανθρώπους μας με μια δράση ουσιαστικής κοινωνικής ευαισθησίας. Γι’ αυτό στηρίζουμε την εκστρατεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που στόχο έχει την ενημέρωση και την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Η σύμπραξη με την ΕΑΕ αποτελεί για την ELPEN έναν ξεχωριστό σταθμό στη μακρόχρονη πορεία της, καθώς την κάνει κοινωνό σε μια σπουδαία αποστολή. Να μην υπάρχει γυναίκα που να μην προλάβει και να μην θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024