Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λίβερπουλ και Σεβίλη διεκδικούν το τρόπαιο στη Βασιλεία

Λίβερπουλ και Σεβίλη διεκδικούν το τρόπαιο στη Βασιλεία

Η υπερδύναμη της διοργάνωσης αντιμετωπίζει μια από τις ομάδες-θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στον τελικό του Europa League. Σεβίλη εναντίον Λίβερπουλ στον τελευταίο αγώνα της φετινής διοργάνωσης που θα διεξαχθεί την Τετάρτη (21:45, OTE SPORT 1 και ΕΡΤ 1/ΕΡΤ HD) στο «Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ» της Βασιλείας.

Η υπερδύναμη της διοργάνωσης αντιμετωπίζει μια από τις ομάδες-θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στον τελικό του Europa League. Σεβίλη εναντίον Λίβερπουλ στον τελευταίο αγώνα της φετινής διοργάνωσης που θα διεξαχθεί την Τετάρτη (21:45, OTE SPORT 1 και ΕΡΤ 1/ΕΡΤ HD) στο «Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ» της Βασιλείας.

Η ιδιαιτερότητα του τελικού τού 2016 είναι η μεγάλη αντίφαση που περιμένει το νικητή και τον ηττημένο τη σεζόν 2016/2017. Οποια ομάδα κατακτήσει το τρόπαιο θα παίξει απευθείας στους ομίλους του Champions League, όμως για την αντίπαλό της ισχύει το αντίθετο. Για τη Λίβερπουλ η κατάκτηση είναι… μονόδρομος, αφού αν ηττηθεί δεν θα παίξει στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν.

Η Σεβίλη σε περίπτωση ήττας θα παραμείνει στο Europa League, ως 7η του ισπανικού πρωταθλήματος κάτι που σίγουρα δεν συνιστά επιτυχία, ενώ έχει μπροστά της και τον τελικό του Copa del Rey την Κυριακή με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα. Συνεπώς, τεράστιο βάρος πέφτει στους ώμους του Ουνάι Έμερι που καλείται να διαχειριστεί την ομάδα του για δύο «δίχως αύριο» αγώνες. Δεν μοιάζει να αγχώνεται ιδιαίτερα, αφού στις δηλώσεις του εξήγησε πως «… είναι μερικές δουλειές που… γουστάρεις να υποφέρεις!

Μιλάμε για μάχη και προφανώς τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Οταν όμως πρόκειται για ένα τόσο κλειστό ματς όσο ο τελικός, τότε όλα αφορούν τη διασκέδαση μέσα από τον πόνο!» Ο 34χρονος Ισπανός έχει αύριο την ευκαιρία να γράψει ιστορία, ως ο πολυνίκης προπονητής στην Ιστορία του Κυπέλλου UEFA/Europa League με τρία τρόπαια, όσα και ο Τζοβάνι Τραπανόνι.

Απέναντί του ο Γιούργκεν Κλοπ, ακόμα ένας προπονητής που καλείται να συνδέσει το όνομά του με την αναγέννηση της Λίβερπουλ. Δέκα χρόνια χωρίς τίτλο συμπληρώνουν οι «κόκκινοι» γιατί το Λιγκ Καπ που κατέκτησαν ενδιάμεσα (2012) είναι ανάξιο λόγου. Ουσιαστικά μετά το έπος της Κωνσταντινούπολης στον τελικό του Champions League 2005 και το Κύπελλο Αγγλίας έναν χρόνο αργότερα, η Λίβερπουλ ακόμα «ψάχνεται».

Ο Κλοπ έχει μπει στις καρδιές των οπαδών της στους μόλις επτά μήνες που βρίσκεται στο «Ανφιλντ», αλλά αυτά αλλάζουν πολύ εύκολα σε περίπτωση αποτυχίας. Και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά για τους Μέρσεϊσαϊντερς αύριο στη Βασιλεία, τότε η αποτυχία θα είναι τεράστια. Ο Γερμανός προσπαθεί να μείνει ήρεμος: «Οσο πιο μεγάλη είναι η πίεση, τόσο πιο… cool γίνομαι! Ετσι λειτουργεί το παιχνίδι, με αυτοπεποίθηση, με ομαδική δουλειά και ομαδικά όνειρα. Φυσικά φαβορί δεν υπάρχουν σε τέτοιους αγώνες, θα υπάρχει ένταση όμως αν θες να πραγματοποιήσεις το όνειρο, πρέπει να δουλέψεις σκληρά στο γήπεδο. Κανείς δεν εγγυάται τίποτα, όμως τα πάντα είναι πιθανά» ήταν τα λόγια του Κλοπ ενόψει τελικού, που εν πολλοίς αντιπροσωπεύουν και την προπονητική φιλοσοφία του όπως τη γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη Ντόρτμουντ.

Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ – «St. Jakob-Park», Βασιλεία

Ενα πανέμορφο, αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2001 όμως λίγα χρόνια αργότερα υποβλήθηκε σε lifting ως ένα από τα κεντρικά στάδια του EURO 2008 (φιλοξένησε τον ημιτελικό Γερμανία-Τουρκία 3-2).

Στο εσωτερικό του υπάρχουν 32 καταστήματα καθώς είναι χώρος που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα. Διεξάγονται συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις όταν δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα.

Είναι έδρα της Βασιλείας και χτίστηκε εκεί που βρισκόταν το παλιό Ζανκτ Γιάκομπ. Εχει χωρητικότητα 38.512 θεατών, πήρε το όνομά του από το χωριό St. Jakob an der Birs, κι οι οπαδοί της Βασιλείας το αποκαλούν «Γιόγκελι», υποκοριστικό του «Γιάκομπ».

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ – Γιόνας Ερικσον (Σουηδία)

Ο πρώτος Σουηδός που θα διευθύνει τελικό Europa League είναι ο Γιόνας Ερικσον. Ο 42χρονος διεθνής από το 2002 ορίστηκε από την UEFA να σφυρίξει στο ματς.

Η διαιτητική ομάδα του τελικού:

Διαιτητής: Γιόνας Ερικσον (Σουηδία)

Βοηθοί: Μαρίας Κλασένιους και Ντάνιελ Βάρμαρκ (Σουηδία)

Επιπρόσθετοι: Στέφαν Γιοχάνεσον και Μάρκους Στρέμπεργκσον (Σουηδία)

Τέταρτος: Σβάιν Μουν (Νορβηγία)

Αναπληρωματικός: Μεχμέτ Κούλουμ (Σουηδία)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024