Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταθερότητα, διαφάνεια και διάθεση θα φέρουν κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

Σταθερότητα, διαφάνεια και διάθεση θα φέρουν κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

Επιστημονικό δυναμικό, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, διαφάνεια και σταθερό φορολογικό περιβάλλον αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τομέα των κλινικών ερευνών την Ελλάδα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου).

Επιστημονικό δυναμικό, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, διαφάνεια και σταθερό φορολογικό περιβάλλον αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τομέα των κλινικών ερευνών την Ελλάδα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου).

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης υπογράμμισε την πεποίθηση των εταιρειών στην απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών στη θεραπεία και την ανάγκη εκπόνησης επιστημονικών μελετών καθώς όπως είπε «το όφελος είναι πολλαπλό, για ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, την τοπική οικονομία με προσέλκυση κονδυλίων αλλά την πρόσβαση της χώρας μας σε υψηλής αξίας επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα».

Ο κ. Αποστολίδης υπενθύμισε ότι τα κονδύλια για την κλινική έρευνα, παγκοσμίως, προέρχονται κατά 100% από τις φαρμακευτικές εταιρείες και από τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ που επενδύονται στον τομέα αυτό, δυστυχώς η Ελλάδα κατάφερε να αποκομίσει μόλις 80 εκατομμύρια.

«Στόχος μας είναι ο τριπλασιασμός αυτού του ποσού τα επόμενα χρόνια υπό τον όρο να υπάρχει ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον στη χώρα, και πιστεύω ότι έτσι θα γίνει» είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και ανέφερε το επιτυχημένο παράδειγμα του Βελγίου, που κερδίζει 2 δισ. ευρώ τον χρόνο μέσω των κλινικών μελετών, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των δαπανών υγείας μέσω αυτού του εσόδου.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΦΕΕ και της ΕΣΔΥ κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική έρευνα «εισάγονται» στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ άμεσης επένδυσης και προκαλείται, βάσει των δημοσιευμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας μας, περίπου 875.000 ευρώ.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να γίνονται αξιόπιστες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.

«Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας των επιστημόνων, εξειδίκευση, διεπιστημονική συνεργασία εντός και εκτός συνόρων, συμμετοχή σε συνέδρια, δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά για να κατακτήσεις τον σεβασμό των συναδέλφων σου και να προσελκύσεις τις φαρμακευτικές εταιρίες. Επίσης, πρέπει να τηρούνται αξιόπιστα δεδομένα, λεπτομερής ιατρικός φάκελος για κάθε ασθενή και φυσικά να μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του ασθενή και της οικογένειάς του. Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και να ανταποκριθούμε στους διαρκείς ελέγχους από εγχώρια και ξένα θεσμικά όργανα για τον τρόπο διενέργειας μιας μελέτης» είπε ο κ. Δημόπουλος.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ πρόσθεσε ότι το επιστημονικό προσωπικό θα πρέπει να δει πως μπορεί να κάνει άμεσα αυτές τις αλλαγές και σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλλουν συνολικά προς την προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών στην Ελλάδα.

Ο Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι «οι κλινικές έρευνες συμβάλλουν στην επιστημονική, κοινωνική και οικονομική πρόοδο της χώρας, ενώ ενισχύεται και ο ρόλος των συλλόγων ασθενών».

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιώτη επειδή κάθε νέο φάρμακο προϋποθέτει τουλάχιστον 10 χρόνια έρευνας για να αναπτυχθεί και 1 έως 2 δισ. ευρώ επένδυση, κάθε νοσοκομείο μπορεί να αποκομίσει το 15% του ποσού αυτού και 5% η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία υπάγεται.

«Χρειαζόμαστε, όμως, ταχύτητα, φορολογικά κίνητρα, αναγνώριση της καινοτομίας, δηλαδή τα νέα φάρμακα να παίρνουν γρήγορα τιμή και τελικά περισσότερη εξωστρέφεια. Σκεφθείτε ότι ενώ η Ελλάδα έχει έκπτωση φόρου 130% για την διενέργεια μελετών, υπάρχουν χώρες που έχουν 200% και 250% ή η γείτονα χώρα Τουρκία που δίνει έκπτωση έως και 300%» είπε ο κ. Φιλιώτης.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, σε σύντομη παρέμβασή της σχολίασε ότι «Βέλγιο θα γίνουμε όταν δούμε και το φορολογικό πλαίσιο, δηλαδή τις ελαφρύνσεις για τις φαρμακευτικές εταιρείες» και υπενθύμισε ότι «τον προσεχή Σεπτέμβριο ξεκινούν σεμινάρια του ΕΟΦ για την κατάρτιση των επιστημόνων σχετικά με τις κλινικές μελέτες, ενώ το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα προάγει την επιστημονική γνώση, θα αυστηριοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός και θα παταχθεί η γραφειοκρατία».

Ο Μιχάλης Καραμούζης, επίκουρος καθηγητής Βιοχημικής Ογκολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας σημείωσε ότι χρειάζεται αύξηση των κλινικών ερευνών, καθώς σήμερα στην Ελλάδα το 70% των υποβληθέντων μελετών αφορά στην Ογκολογία/Αιματολογία. Τόνισε ωστόσο ότι, πάντα πρέπει να προέχει η ασφάλεια των ασθενών με προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, η ασφάλεια της Πολιτείας σε νομικό επίπεδο και οι προστασία των ίδιων των επιστημόνων.

Τέλος, οι εκπρόσωποι ασθενών Μαριάννα Λάμπρου, Καίτη Αποστολίδη και Χρήστος Δαραμήλας υπογράμμισαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή των ασθενών στις κλινικές μελέτες αφού έχει προηγηθεί η επιμόρφωσή τους ώστε να μη αισθάνονται φόβο και ανασφάλεια, αλλά αντίθετα να νιώθουν ότι είναι στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος με την ελπίδα καλύτερης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024