Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διακινούσαν μεγάλες πσοσότητες χασίς και κοκαΐνης προς τη δυτική Ευρώπη

Διακινούσαν μεγάλες πσοσότητες χασίς και κοκαΐνης προς τη δυτική Ευρώπη

Τα «πλοκάμια» της πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που τουλάχιστον από το 2014 αποκόμισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη μεταφορά χασίς και κοκαΐνης από την Ελλάδα και την Αλβανία προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, «έκοψε» η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τα «πλοκάμια» της πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που τουλάχιστον από το 2014 αποκόμισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη μεταφορά χασίς και κοκαΐνης από την Ελλάδα και την Αλβανία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, «έκοψε» η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις την Κυριακή σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Αφίδνες, Ασπρόπυργο, Γλυκά Νερά, Υμηττό, Κορυδαλλό, Σαλαμίνα, Καλλιθέα και Κηφισιά), καθώς και σε Ζάκυνθο και Βέροια, συνελήφθησαν 15 μέλη της οργάνωσης, 13 Έλληνες (μία γυναίκα) και δύο Αλβανοί. Μέλη της ίδιας οργάνωσης θεωρούνται άλλοι δύο Έλληνες και ισάριθμοι Αλβανοί που διαμένουν στο εξωτερικό.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από πολύμηνες έρευνες, σε συνεργασία και με το Γραφείο D.E.A. (Δίωξης Ναρκωτικών) της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η αντίστροφή μέτρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος σήμανε την περασμένη Κυριακή. Αξιοποιώντας πληροφορίες ότι από τα τέλη του περασμένου Απριλίου τα μέλη της οργάνωσης οργάνωναν τη μεταφορά και εισαγωγή στην Ελλάδα από την Αλβανία μεγάλης ποσότητας ακατέργαστου χασίς του οποίου η παραλαβή θα γινόταν στη Ζάκυνθο, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής συνέλαβαν στο νησί πέντε μέλη της και κατέσχεσαν 678,5 κιλά ακατέργαστου χασίς, καθώς και τα φορτηγά μεταφοράς και αποθήκευσης των ναρκωτικών αυτών. Ταυτόχρονα, στην Πάτρα, όπου είχαν φτάσει με ταχύπλοο, συνελήφθησαν άλλα δύο μέλη της οργάνωσης.

Με τη συνδρομή των Λιμενικών Αρχών της Ζακύνθου, ερευνήθηκε η νησίδα, απέναντι από την παραλία του Αγίου Σώστη, όπου οι δράστες είχαν αποθηκεύσει προσωρινά τα ναρκωτικά, που σκόπευαν να μεταφέρουν με φορτηγά στην Αττική κι από κει να τα διαθέσουν στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου πωλούνται σε καλύτερη τιμή.

Όπως διαπιστώθηκε, το κύκλωμα λειτουργούσε μεταφορικές εταιρείες στο όνομα «αχυρανθρώπων» σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ταξινομούνταν τα φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών που διέθετε. Αυτά διακινούσαν τα ναρκωτικά ταξιδεύοντας σε δύο άξονες, τον βαλκανικό και τον ευρωπαϊκό, που είχε ως έδρα του το Βέλγιο.

Τη διακίνηση ακατέργαστου χασίς από την Αλβανία προς την Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη είχε αναλάβει 44χρονος Αλβανός, που διαφεύγει στη χώρα του. Αυτός ήταν ο χρηματοδότης, αλλά και ο διευθυντής των μεταφορών, οδικώς με φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά και δια θαλάσσης με ταχύπλοα σκάφη.

Άμεσος συνεργάτης του και συντονιστής της μεταφοράς, της προσωρινής αποθήκευσης και περαιτέρω διακίνησης των ναρκωτικών μέσω Ελλάδος, ήταν 46χρονος έλληνας συλληφθείς. Ήταν ο υπεύθυνος και για την παραλαβή των χρημάτων για τη χρηματοδότηση των μεταφορών, την ανεύρεση και στρατολόγηση υποστηρικτικών μελών, καθώς και επαγγελματιών αυτοκινητιστών που θα εκτελούσαν τα δρομολόγια ως οδηγοί των φορτηγών μέσα στα οποία ήταν κρυμμένες οι ποσότητες των ναρκωτικών.

Για τη διακίνηση των ναρκωτικών από και προς τη δυτική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Αγγλία, 50χρονος Αλβανός που επίσης διαμένει στο εξωτερικό και 59χρονος έλληνας συλληφθείς ήταν επιφορτισμένοι με την οργάνωση και τον συντονισμό, σε συνεννόηση με άλλα ξένα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, των παρανόμων μεταφορών μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, διαθέτοντας παράλληλα στις χώρες αυτές και αποθηκευτικούς χώρους.

Επιπλέον, 52χρονος έλληνας συλληφθείς, βασικό μέλος της οργάνωσης στην Ελλάδα, ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Αυτός είχε αναλάβει τον εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης με φορτηγά και ρυμουλκούμενα οχήματα, που φόρτωναν νόμιμα φορτία, από ξυλεία έως και φρούτα, ώστε να καλύπτουν την παράνομη μεταφορά των ναρκωτικών, αυτός έβρισκε και οδηγούς για να κάνουν τα δρομολόγια.

Δύο Έλληνες-μέλη της σπείρας ασχολούνταν με τη μετασκευή των φορτηγών αυτοκινήτων με ειδικές κρύπτες απόκρυψης, σε συνεργεία φορτηγών αυτοκινήτων που διατηρούσαν στην περιοχή του Ασπροπύργου. Οι κρύπτες αυτές ήταν δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς άνοιγαν με ειδικούς μηχανισμούς.

Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις συλλήψεων μελών της οργάνωσης, οι δράστες απέστελλαν διάφορα χρηματικά ποσά στους συλληφθέντες ή σε μέλη των οικογενειών τους, ώστε να μην αποκαλύψουν τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης.

Άλλο μέλος του κυκλώματος, που ζει μόνιμα στη Βουλγαρία, ήταν επιφορτισμένο με τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ίδρυση εικονικών εταιρειών-«βιτρίνα» και της ταξινόμησης εγγραφής σε αυτές των φορτηγών αυτοκινήτων στο όνομα «αχυρανθρώπων» σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, κυρίως σε Αυστρία και Βουλγαρία. Μέσω αυτών των εταιρειών «μαϊμού» ξέπλενε και μέρος από τα κέρδη εκατομμυρίων που αποκόμιζε από τα ναρκωτικά.

Οδηγοί-μεταφορείς των ναρκωτικών της οργάνωσης άρχισαν να πέφτουν από το 2014 στα χέρια των Αρχών. Τον Ιανουάριο του 2014, λιμενικοί στην Πάτρα συνέλαβαν 62χρονο Βούλγαρο να επιχειρεί να βγάλει από την Ελλάδα 451 κιλά ακατέργαστου χασίς, που ήταν κρυμμένα σε φορτηγό αυτοκίνητο διεθνών μεταφορών με επικαθήμενο. Στην εν λόγω υπόθεση κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός 59χρονος, μέλος της οργάνωσης.

Τον Δεκέμβριο του 2014, σε συνοριακό σταθμό στα σύνορα Σερβίας-Σκοπίων, συνελήφθη από τις σερβικές Αρχές Έλληνας να κατέχει 678 κιλά ακατέργαστου χασίς, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη μέσα σε επισυρόμενο θάλαμο φορτηγού διεθνών μεταφορών συνιδιοκτησίας με 52χρονο έλληνα συλληφθέντα μέλος της οργάνωσης.

Τον Απρίλιο του 2015 συνελήφθη στη Βρετανία 38χρονος Έλληνας με 23 κιλά κοκαΐνης σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη σε φορτηγό διεθνών μεταφορών, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος και με επισυρόμενο θάλαμο που ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων του 50χρονου Αλβανού, μέλους της οργάνωσης, που διαμένει στο εξωτερικό.

Την ίδια περίοδο, στην περιοχή Κουλάτα στη Βουλγαρία, συνελήφθη Έλληνας με 531 κιλά ακατέργαστου χασίς, που μετέφερε σε φορτηγό διεθνών μεταφορών με επισυρόμενο θάλαμο, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος και ανήκε στην ιδιοκτησία εταιρείας συμφερόντων 33χρονου συλληφθέντος μέλους του κυκλώματος.

Πλέον οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες. Ήδη στο Βέλγιο έχουν συλληφθεί δύο Αλβανοί κι έχουν κατασχεθεί 100 κιλά χασίς σε μορφή σοκολάτας.

Σε έρευνες στην Αττική (Γλυκά Νερά, Νίκαια, Καλλιθέα, Αφίδνες, Υμηττό, Παγκράτι), στη Ζάκυνθο και στη Βέροια, σε σπίτια και αυτοκίνητα των 15 συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 678 κιλά και 500,8 γραμμ. ακατέργαστου χασίς, 57 γραμμ. κατεργασμένου χασίς, ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος, πέντε φορτηγά αυτοκίνητα και τρεις επισυρόμενοι θάλαμοι, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, καραμπίνα και πιστόλι κρότου, 21 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, 14.940 ευρώ, τέσσερις εταιρικές σφραγίδες και πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων που σχετίζονται με τη δράση της οργάνωσης, 39 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα περισσότερα από τα μέλη του κυκλώματος έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις ελληνικές Αρχές για διάφορα αδικήματα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, εκβιάσεις, διαρρήξεις κλπ).

Τώρα, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

Πέτρος Στεφανής

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024