Βερολίνο: Πρώτα ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά αναδιάρθρωση χρέους
Λίγες ώρες πριν αρχίσει το Eurogroup, το Βερολίνο στέλνει μήνυμα ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επίσης, αποκλείει για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος του χρέους.
Λίγες ώρες πριν αρχίσει το Eurogroup, το Βερολίνο στέλνει μήνυμα ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επίσης, αποκλείει για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος του χρέους.
«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει» δήλωσε τη Δευτέρα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περί ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι η σειρά των βημάτων που προβλέπεται είναι ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά συζήτηση για το χρέος.
«Όλα έχουν εδώ και οκτώ μήνες αποσαφηνιστεί γραπτώς και σε αυτό αναφέρονται όλοι ξανά και ξανά. Και στο τέλος υπάρχει και μία πολύ σημαντική φράση, διότι γίνεται πάλι λόγος για κούρεμα χρέους, το Eurogroup επαναβεβαιώνει ότι ονομαστικό κούρεμα δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν.
» Αυτή είναι, πιστεύω, η σαφής και διόλου αμφίσημη βάση πάνω στην οποία εργάζονται όλοι, ώστε η εξέλιξη να είναι καλή» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ναντίνε Κάλβεϊ, τόνισε ότι «ο πρωταρχικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση» και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να αξιολογήσει τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αρμοδιότητα των θεσμών.
Σχετικά με το εάν ο κ. Γκάμπριελ διατύπωσε διαφορετική άποψη από αυτήν της κυβέρνησης, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντίφαση: «Ο κ. Γκάμπριελ πηγαίνει λίγο παραπέρα από εκεί που πήγε το Eurogroup τον Αύγουστο, το οποίο εξέφρασε τη διάθεσή του να εξετάσει αυτές τις πιθανότητες και στο τέλος μίας εξέτασης μπορεί βεβαίως και να είναι το συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να γίνει (ενν. η ελάφρυνση). Αλλά αυτό δεν θα το προκαταλάβω εγώ εδώ. Πρόκειται για έλεγχο που πρέπει να κάνουν από κοινού οι χώρες της Ευρωζώνης» σημείωσε.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, Μπεάτε Μπράαμς, διευκρίνισε ότι ο κ. Γκάμπριελ μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης του SPD, ως αρχηγός του κόμματος και υποστήριξε ότι ο αντικαγκελάριος «μιλάει συνειδητά για ελάφρυνση χρέους και το έχει συγκεκριμενοποιήσει και τους περασμένους μήνες. Ελάφρυνση χρέους, π.χ. μέσω μεγαλύτερων ωριμάνσεων, αυτό εννοεί».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «The Beloved» – Ο Χαβιέ Μπαρδέμ απέναντι σε μια τρομακτική σχέση πατέρα-κόρης
- «Ο Μουρίνιο επιστρέφει στη Ρεάλ! Οριστική συμφωνία της βασίλισσας με τον Πορτογάλο τεχνικό»
- Ισπανία: Ελληνίδες τουρίστριες τραυματίστηκαν στη Μινόρκα – Έπεσε μέρος μπαλκονιού
- Δημόσια τέχνη και βιώσιμες μετακινήσεις στην Άρτα
- Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας «Πάρτυ Γενεθλίων»
- Gen Z: Παλεύει με κόλπα για δουλειά, ενώ Millennials, Gen X και Βaby Βoomers… από το σχολείο στο γραφείο
- «Ο Ολυμπιακός τον πρώτο λόγο για την απόκτηση του Τουμπέλις»
- Μέση Ανατολή: 25 δισ. δολάρια έχει κοστίσει ο πόλεμος στις εταιρείες – Η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 18.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-bhylviu-14464685-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442