Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Το Χαλέπι έξω από την προσωρινή συμφωνία για «σιγή των όπλων»

Συρία: Το Χαλέπι έξω από την προσωρινή συμφωνία για «σιγή των όπλων»

Με τον ΟΗΕ να βλέπει «τερατώδη περιφρόνηση» για τις ζωές αμάχων στη Συρία καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι συγκρούσεις, σε ισχύ έχει τεθεί η συμφωνία για προσωρινή «σιγή των όπλων» σε ορισμένα τμήματα -τα οποία δεν περιλαμβάνουν όμως το Χαλέπι, το θερμότερο πεδίο των τελευταίων ημερών. Οι εχθροπραξίες τραβούν το χαλί κάτω από τις ήδη δυσκολότατες συνομιλίες στη Γενεύη ενώ ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε επαφή με στόχο να ανανεωθεί ουσιαστικά η συμφωνία για εκεχειρία.

Με τον ΟΗΕ να βλέπει «τερατώδη περιφρόνηση» για τις ζωές αμάχων στη Συρία καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι συγκρούσεις, σε ισχύ έχει τεθεί η συμφωνία για προσωρινή «σιγή των όπλων» σε ορισμένα τμήματα -τα οποία δεν περιλαμβάνουν όμως το Χαλέπι, το θερμότερο πεδίο των τελευταίων ημερών.

Οι εχθροπραξίες τραβούν το χαλί κάτω από τις ήδη δυσκολότατες συνομιλίες στη Γενεύη ενώ ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε επαφή με στόχο να ανανεωθεί ουσιαστικά η συμφωνία για εκεχειρία.

Η προσωρινή συμφωνία αφορά περιοχές της Γκούτα και ανατολικά της Δαμασκού, και τη Λαττάκεια. Στις πρώτες ισχύει από τα ξημερώματα του Σαββάτου για ένα 24ωρο, στη δεύτερη για 72 ώρες.

Σύμφωνα με τις αναφορές της οργάνωσης «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής συγκρούσεις στις εν λόγω περιφέρειες.

Mε την εξαίρεση ωστόσο του Χαλεπίου, όπου οι αιματηρές εχθροπραξίες είχαν συνεχιστεί την Παρασκευή, η σημασία της «σιγής πυρός» είναι εξαιρετικά περιορισμένη για τη συνολική δυναμική γύρω από τις συνομιλίες.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ραάν αλ Χουσεΐν ανέφερε πως οι βιαιοπραγίες «επιστρέφουν στα επίπεδα που βλέπαμε πριν την κατάπαυση πυρός».

«Βλέπουμε βαθιά ανησυχητικά αναφορές συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων που δείχνουν πως προετοιμάζεται αιματηρή κλιμάκωση» ανέφερε ο αλ Χουσεΐν, μιλώντας χαρακτηριστικά για «τερατώδη περιφρόνηση για τις ζωές αμάχων από όλες τις πλευρές στη συριακή σύγκρουση».

Σε επαφή ΗΠΑ-Ρωσία για αναβίωση της εκεχειρίας

Οι διπλωματικοί δίαυλοι βρίσκονται σε αναβρασμό προσπαθώντας να διατηρήσουν ζωντανή την -σχεδόν άκυρη, πλέον- συμφωνία για εκεχειρία, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος στις ήδη δύσκολες έμμεσες συνομιλίες στη Γενεύη.

ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε επαφή προς αυτόν τον σκοπό, όπως ανέφερε από την πλευρά της Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. Η «σιγή όπλων» σε Γκούτα και Λαττάκεια θεωρείται δοκιμασία του κλίματος.

«Ελπίζουμε πως με την ανανέωση της συμφωνίας μπορούμε να δημιουργήσουμε το έδαφος για ευρύτερη παύση εχθροπαξιών» είπε ο Έρνεστ, με αξιωματούχο του αμερικανού ΥΠΕΞ να σχολιάζει στο Reuters πως η συμφωνία για τις δύο περιοχές στη Συρία «είναι προφανώς ένα είδος δοκιμασίας που θέλουμε να επιτύχει, ώστε στο τέλος να είναι «ανοικτής ημερομηνίας λήξης»».

Σύμφωνα με αναφορές τόσο από τη Μόσχα όσο και από την Ουάσινγκτον, οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, βρίσκονται σε επαφή με στόχο να επεκταθεί η συμφωνία για παύση εχθροπραξιών και σε άλλα τμήματα της συριακής επικρατείας, πρωτίστως στο Χαλέπι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024