Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα λεπτό πολύ έντονης άσκησης ισοδυναμεί με 45 λεπτά ήπιας άσκησης

Ένα λεπτό πολύ έντονης άσκησης ισοδυναμεί με 45 λεπτά ήπιας άσκησης

Τη λύση σε όσους δεν όρεξη ή χρόνο να αθληθούν δίνουν καναδοί ερευνητές που υποστηρίζουν ότι ένα λεπτό έντονης γυμναστικής ισοδυναμεί με 45 λεπτά ήπιας άσκησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Τη λύση σε όσους δεν όρεξη ή χρόνο να αθληθούν δίνουν καναδοί ερευνητές που υποστηρίζουν ότι ένα λεπτό έντονης γυμναστικής ισοδυναμεί με 45 λεπτά ήπιας άσκησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Οντάριο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κινησιολογίας Μάρτιν Γκιμπάλα, αν το ένα λεπτό έντονης άσκησης είναι διακεκομμένο και συνοδευθεί από εννέα λεπτά ελαφριάς άσκησης ή χαλάρωσης, οι βελτιώσεις στην υγεία και στην φυσική κατάσταση του οργανισμού είναι ανάλογες με 50 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης.

«Οι περισσότεροι προβάλλουν την έλλειψη χρόνου ως την κύρια δικαιολογία για να μην γυμναστούν. Η μελέτη μας δείχνει ότι σε πολύ λιγότερο χρόνο είναι δυνατό κανείς να αποκομίσει συγκρίσιμα οφέλη», υποστηρίζει ο Δρ Γκιμπάλα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από πειράματα που έκαναν σε δείγμα 25 νέων ανδρών, που δεν ασκούνταν καθόλου και οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι μισοί έκαναν την παραδοσιακή πιο ήπια και πιο μεγάλης διάρκειας άσκηση και οι υπόλοιποι την εντατική άσκηση-εξπρές σε στατικό ποδήλατο. Όλοι ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα επί 12 εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη ομάδα έκανε το ένα λεπτό έντονης άσκησης διακεκομμένα, δηλαδή μετά από προθέρμανση δύο λεπτών, έκαναν τρία «σπριντ» των 20 δευτερολέπτων το καθένα και στα ενδιάμεσα έκαναν ποδήλατο με πολύ χαλαρό ρυθμό για δύο ή τρία λεπτά. Η όλη διάρκεια της άσκησης δεν ξεπερνούσε τα δέκα λεπτά μαζί με τα διαλείμματα.

Μετά το πρόγραμμα των 12 εβδομάδων, οι δύο ομάδες εμφάνιζαν παρόμοια αεροβική βελτίωση (κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα) της τάξης του 20% περίπου. Επίσης, είχαν παρόμοια βελτίωση στην ινσουλινοαντίσταση (πόσο καλά το σώμα αντιδρά στην ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο), καθώς και ίδια βελτίωση στην μυϊκή λειτουργία.

Οι ερευνητές παρά τα θετικά αποτελέσματα σπεύδουν να τονίσουν ότι αυτό το πρότυπο άθλησης δεν ειναι κατάλληλο για όλους, καθώς απαιτεί σαφώς έντονη προσπάθεια, έστω και για ένα λεπτό. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πόσο ωφελεί σε βάθος χρόνου. Επόμενος στόχος τους είναι να εξετάσουν τα οφέλη του προγράμματος και στις γυναίκες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024