Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί πρέπει να τρώμε ένα μήλο την ημέρα;

Γιατί πρέπει να τρώμε ένα μήλο την ημέρα;

Η λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι ισχύει. Τα μήλα είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και την νόστιμη γεύση τους από την αρχαιότητα.

Η λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι ισχύει. Τα μήλα είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και την νόστιμη γεύση τους από την αρχαιότητα.

Όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, «το μήλο περιέχει βιταμίνη C και παρότι όταν συγκριθεί με άλλα φρούτα, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι μικρότερη, νέες έρευνες δείχνουν ότι λόγω της δημοφιλίας των μήλων, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό των καθημερινών τους αναγκών για βιταμίνη C από τα μήλα».

Σημειώνει επίσης ότι, επειδή η φλούδα του μήλου περιέχει πολύτιμες φυτικές ίνες είναι σημαντικό να μην το ξεφλουδίζουμε για να το φάμε. Επιπλέον, το μήλο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

«Αυτό που έχει σημασία, για τον καταναλωτή είναι να γνωρίζει ότι αυτές οι ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από αρκετές χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται κυρίως με την κακή διατροφή» εξηγεί ο κ. Χαρδαβέλλας.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλές διαφορετικές ποικιλίες μήλων και σε πολλά μέρη της. Ωστόσο, τα γνωστότερα είναι εκείνα της Ζαγοράς του Πηλίου. Μάλιστα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς που καλλιεργεί και διανέμει τα διάσημα ελληνικά μήλα, φέτος συμπλήρωσε τα 100 χρόνια δράσης του. Πρόκειται για τον μακροβιότερο αγροτικό συνεταιρισμό στην Ελλάδα, που διευρύνει διαρκώς την γκάμα των προϊόντων του.

Στα άμεσα σχέδια του, λοιπόν, περιλαμβάνεται η καλλιέργεια και διάθεση ελαιολάδου από την περιοχή της Ζαγοράς, ενώ σύντομα θα δούμε σε σημεία λιανικής χυμό μήλου, πετιμέζι από μήλο και τσιπς μήλου.

Απαντώντας ο κ. Χαρδαβέλλας στην εύλογη απορία μας για το τί κάνει τόσο ιδιαίτερα τα μήλα Ζαγοράς εξηγεί ότι «από επιστημονική άποψη, η τοποθεσία και οι συνθήκες καλλιέργειας των μήλων μεγιστοποιεί τις θρεπτικές τους ουσίες. Ένα παράδειγμα είναι το φυσικό φως του ήλιου, το οποίο μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα των μήλων σε βιταμίνη C. Επιπλέον η μέθοδος καλλιέργειας που χρησιμοποιείται τα καθιστά ανώτερα σε διατροφική αξία από μήλα που έχουν υποστεί χημικές και τεχνητές επεμβάσεις».

Και προσθέτει ότι «ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το μη-επιστημονικό. Τα μήλα Ζαγοράς έχουν μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση που τα καθιστά ιδανικά για να αντικαταστήσετε τα παχυντικά και ανθυγιεινά γλυκά. Ένα μήλο με κανέλα ή ένα κουτάλι μέλι είναι ένα καλός τρόπος να φάτε κάτι γλυκό χωρίς να ανησυχείτε για την υγεία ή το βάρος σας».

Σχολιάζοντας τα σχέδια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς για την παραγωγή τσιπς μήλου ο κ. Χαρδαβέλλας εξηγεί ότι «τα τσιπς μήλου είναι κάτι που έχει αρκετή επιτυχία στην Ευρώπη και την Αμερική, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που επιθυμούν να βρουν εύκολες εναλλακτικές για να βελτιώσουν την διατροφή τους. Τα τσιπς μήλου όχι μόνο είναι ασφαλή για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, αλλά είναι και καλύτερα από τα τσιπς πατάτας και για όσους έχουν προβλήματα πίεσης. Ο λόγος είναι η έλλειψη αλατιού στα τσιπς μήλου».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024