Η απόφαση για το εάν θα συγκληθεί ή όχι έκτακτο Eurogroup θα ληφθεί Μ.Τετάρτη, δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα. Εάν βρεθεί το περιεχόμενο και η νομική φόρμουλα για το έξτρα πακέτο μέτρων που ζητούν ως εγγύηση οι δανειστές, τότε θα έχει ξεπεραστεί και το τελευταίο «αγκάθι».

Η απόφαση για το εάν θα συγκληθεί ή όχι έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα θα ληφθεί αύριο, Μ.Τετάρτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία κατά 95% αναφορικά με το κανονικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Αφορούν σε μία σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν σε τροχιά τον προϋπολογισμό, όπως μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε για αυτά», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στo ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ.

«Είπαμε επίσης, ότι επειδή υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και επειδή το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ότι πρέπει να έχουμε ένα πακέτο προληπτικών μέτρων. Εργαζόμαστε σε αυτό τώρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όταν και τα δύο μέρη ολοκληρωθούν τότε μπορεί να γίνει η συζήτηση για το χρέος.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι αύριο θα ληφθεί η απόφαση για τη διεξαγωγή ενός νέου Eurogroup και πρόσθεσε ότι «πιθανώς θα γίνει το Eurogroup την Πέμπτη για να ολοκληρωθούν κατά το δυνατόν οι διαδικασίες».

Σύμφωνα με το Bloomberg αν οι ελληνικές αρχές επιτύχουν συμφωνία με τους θεσμούς επί πακέτου μεταρρυθμιστικών μέτρων και εφαρμογής μέτρων έκτακτης ανάγκης, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου, αναφέρει σε επιστολή του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Εάν βρεθεί το περιεχόμενο και η νομική φόρμουλα για το έξτρα πακέτο μέτρων που ζητούν ως εγγύηση οι δανειστές, τότε θα έχει ξεπεραστεί και το τελευταίο αγκάθι μεταξύ Αθήνας και δανειστών, λένε οι πληροφορίες, καθώς η διαπραγμάτευση για τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα (ύψους 5,4 δισ. ευρώ) φέρεται να έχει «ουσιαστικά ολοκληρωθεί», χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι αρνητικές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής από την πλευρά των δανειστών για το ύψος του αφορολόγητου.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται πάντως σε εξέλιξη συνάντηση αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για τη νομική μορφή του πακέτου των μέτρων υπό αίρεση, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγούσε κυβερνητική πηγή η «μεγάλη απόσταση» παρατηρείται, τώρα, στο θέμα του «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης» μέσω του οποίου θα κόβονται κονδύλια από κωδικούς δαπανών εάν και όποτε παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα.

Ειδικότερα, η νομική φόρμουλα για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και για την πρόβλεψη της άμεσης λήψης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Όπως δε αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία και στο συγκεκριμένο σημείο, είναι εφικτή η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και την έναρξη των διαδικασιών για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο θα αναλάβει την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και θα παρεμβαίνει με «αυτόματο» κόφτη στις δαπάνες, προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες στο πρόγραμμα. Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει η κυβέρνηση, βάσει του Συντάγματος, δεν μπορούν να νομοθετηθούν «προληπτικά μέτρα».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να εμμένουν στην κατάρτιση καταλόγου με συγκεκριμένα μέτρα, ο οποίος, είτε θα νομοθετηθεί είτε θα υπάρχει ως επισυναπτόμενο έγγραφο στο κείμενο με την τελική συμφωνία για την αξιολόγηση.

Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών ως έκτακτο μέτρο για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να λάβει η χώρα νέα οικονομική βοήθεια από τους δανειστές της.

«Αυτός ο μηχανισμός θα περιλαμβάνεται ως διάταξη στα νομοθετήματα που σχετίζονται με την συμφωνία και θα υιοθετήσει η Αθήνα», είπε ο αξιωματούχος.

Έκλεισαν με αστερίσκους τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συζήτηση για το πακέτο των μέτρων, συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ, «έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί», αν και δεν έχουν διαλυθεί οι φόβοι ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων ενδέχεται να θέσουν ακόμη και την τελευταία στιγμή ζήτημα περαιτέρω μείωσης του ύψους του αφορολόγητου ορίου.

Παράλληλα, στο ασφαλιστικό υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες για πλήρη συμφωνία, και στα «κόκκινα» δάνεια φαίνεται ότι υπάρχει έως τώρα πολύ μεγάλη σύγκλιση, ενώ έχει συμφωνηθεί και το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, για να συνέλθει το Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, πρέπει να υπάρξει απόψε (ή έστω έως αύριο, Μ.Τετάρτη, το μεσημέρι το αργότερο) συμφωνία σε όλα τα πεδία, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην προπαρασκευαστική διαδικασία του Euro Working Group.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr