Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν προς ΕΕ: Εσείς μας έχετε ανάγκη, όχι εμείς

Ερντογάν προς ΕΕ: Εσείς μας έχετε ανάγκη, όχι εμείς

Σε συνέχεια των απειλών για ακύρωση της συμφωνίας για το Προσφυγικό χωρίς τη βίζα, ο Ερντογάν διαμηνύει ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία απ' ότι εκείνη τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «προκλητική» την έκθεση-χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου. Ακριβώς την ίδια ώρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου λέει από το Στρασβούργο ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται στη βάση του νέου τουρκικού Συντάγματος... Και όλα αυτά ενώ την Τετάρτη έρχεται η αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας.

Σε συνέχεια των τουρκικών απειλών για ακύρωση της συμφωνίας για το Προσφυγικό εάν δεν «δώσουν» οι Ευρωπαίοι τη βίζα, ο Ερντογάν διαμηνύει ότι «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία» απ’ ότι η Άγκυρα τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «προκλητική» την έκθεση-χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν μιλούσε στην Άγκυρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωνε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται στη βάση του νέου τουρκικού Συντάγματος.

Του ίδιου Συντάγματος που θέλει να φέρει περισσότερες εξουσίες στα χέρια του Ερντογάν…

Και όλα αυτά ενώ την Τετάρτη έρχεται η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης.

Είχε προηγηθεί δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας απέναντι στην Τουρκία, μετά τις απειλές διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ακύρωση των συμφωνιών.

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα κριτήρια ώστε η Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση τους επόμενους μήνες» είπε ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Σε μία περίοδο που οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε θετική φάση όσον αφορά το θέμα των μεταναστών, το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων [σ.σ. για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ] ή ακόμη την κατάργηση της βίζας, το να παρουσιάζεται μία έκθεση σαν αυτή είναι προκλητικό» δήλωσε εν τω μεταξύ την Τρίτη ο Ερντογάν αναφερόμενος στην έκθεση προόδου της Ευρωβουλής.

Μιλώντας σε ομάδα τοπικών αξιωματούχων στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι η μεγαλύτερη κριτική κατά της Τουρκίας που προέρχεται από τη Δύση είναι «κακόβουλη».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την έκθεση προόδου για την Τουρκία για το 2015 στην οποία επέκρινε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

«Αυτή η χώρα [η Τουρκία] έχει αναλάβει τρία εκατομμύρια ανθρώπους για να μην ενοχληθούν οι Ευρωπαίοι. […] Τι λέει η έκθεση για αυτό το θέμα; Τίποτα» συνέχισε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να επισκεφθούν το Σάββατο καταυλισμό προσφύγων στο Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 18 Μαρτίου προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Η Μέρκελ αναμένεται στην Τουρκία ενόσω κατακεραυνώνεται εντός και εκτός Γερμανίας για «υποταγή» στον Ερντογάν μετά την αποδοχή εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης του αιτήματος του Τούρκου προέδρου για τη δίωξη Γερμανού κωμικού λόγω σκληρής σάτιρας στο πρόσωπό του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024