Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ύποπτα για γνωστικές διαταραχές και άνοια τα αντιχολινεργικά φάρμακα

Ύποπτα για γνωστικές διαταραχές και άνοια τα αντιχολινεργικά φάρμακα

Την αποφυγή των αντιχολινεργικών φαρμάκων από τους ηλικιωμένους συστήνουν αμερικανοί ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης γνωστικών διαταραχών και άνοιας.

Την αποφυγή των αντιχολινεργικών φαρμάκων από τους ηλικιωμένους συστήνουν αμερικανοί ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης γνωστικών διαταραχών και άνοιας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Neurology, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ακτινολογίας Σάνον Ριζάχερ, μελέτησαν με τη βοήθεια απεικονιστικών τεχνικών τους εγκεφάλους 451 ατόμων, εκ των οποίων τα 60 έπαιρναν τουλάχιστον ένα φάρμακο με μέτρια έως ισχυρή αντιχολινεργική δράση.

Η ομάδα αυτών των ασθενών εμφάνιζε χαμηλότερο μεταβολισμό και μειωμένο εγκεφαλικό όγκο.

Τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπλοκάρουν τη δράση της ακετυλχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του νευρικού συστήματος και χορηγούνται για διάφορες αιτίες (υπέρταση, καρδιοπάθεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α.). Μάλιστα, ορισμένα δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή.

Οι επιστήμονες έχουν συσχετίσει τα εν λόγω φάρμακα με γνωστικά ελλείμματα και διαταραχές νοητικών λειτουργιών (μνήμης, συγκέντρωσης κ.α.) εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Αμερικανική μελέτη του 2013 είχε δείξει ότι τα αντιχολινεργικά φάρμακα, όταν έχουν ισχυρή δράση και λαμβάνονται συνεχώς για τουλάχιστον 60 μέρες, προκαλούν γνωστικά ελλείμματα. Για φάρμακα με μέτρια αντιχολινεργική δράση, παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται μετά από 90 μέρες συνεχούς λήψης.

Η νέα μελέτη για πρώτη φορά επιβεβαιώνει το πρόβλημα, δείχνοντας μέσω PET και MRI ότι τα φάρμακα αυτά προκαλούν μειωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης και ατροφία στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

Τα γνωστικά τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι όσοι έπαιρναν αντιχολινεργικά φάρμακα, είχαν χειρότερες επιδόσεις μνήμης, επίλυσης προβλημάτων, προγραμματισμού και άλλων λειτουργιών.

«Μετά και τα νέα ευρήματα, οι γιατροί ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, εφόσον αυτές υπάρχουν, αντί να χορηγούν αντιχολινεργικά φάρμακα, όταν έχουν να κάνουν με ηλικιωμένους ασθενείς», υπογραμμίζει ο Δρ Ριζάχερ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024