Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Ημερίδα για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Μαστού - Ενημέρωση DCIS- Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού», την Πέμπτη 21 Απριλίου, στον Πολυχώρο IANOS, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Μαστού – Ενημέρωση DCIS- Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού», την Πέμπτη 21 Απριλίου (17:00 – 20:00), στον Πολυχώρο IANOS, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Σύμφωνα με το Διεθνές Πρακτορείο για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC), ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες στην Αμερική και 1 στις 9 στην Ευρώπη θα νοσήσει από αυτή την αρρώστια κάποια στιγμή στη ζωή της.

Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή χειρουργήσιμο, ποσοστό που στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο. Το υπόλοιπο 40% θα έχει τοπικά προχωρημένη μεταστατική νόσο από την αρχή. Στο ποσοστό αυτό πρέπει να προσθέσουμε όσες ασθενείς υποτροπιάζουν κάθε χρόνο για να έχουμε μια ακριβή εικόνα της συχνότητας και του αριθμού των γυναικών από μεταστατική νόσο στην χώρα μας.

Μετάσταση ονομάζεται η μετακίνηση καρκινικών κυττάρων από τον πρωτοπαθή όγκο, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα σημεία του οργανισμού και η δημιουργία νέων κακοήθων όγκων. Η δυνατότητα μετάστασης είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά όλων των κακοήθων όγκων και του καρκίνου του μαστού.

Η επιστημονική ημερίδα θα ξεκινήσει με την Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρο ΔΣ του ΚΕΦΙ Αθηνών και θα ακολουθήσει η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της Διασωματειακής Επιτροπής για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, η οποία θα αναφερθεί στην Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού (ECIBC), η οποία έχει ως γενικό στόχο τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων στην Ευρώπη, με τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν τα κέντρα μαστού.

Θα ακολουθήσει ομιλία των Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, PT και Αθηνάς Κατσιμήτρου-Τιγγινάγκα, MLD / CDT, αναφορικά με την αντιμετώπιση του Δευτεροπαθούς Λεμφοιδήματος μετά από καρκίνο του μαστού (τί είναι το λεμφοίδημα – τι προκαλεί το λεμφοίδημα – στάδια λεμφοιδήματος – διάγνωση – θεραπεία – βασικές οδηγίες πρόληψης).

Στη συνέχεια, ο Ξενοφών Ξενάκης, Χειρουργός Μαστού – Ειδικός Μαστολόγος, θα αναφερθεί στη Βασική Χειρουργική Αντιμετώπιση – Προεγχειρητική Βιοψία – Λεμφαδένας Φρουρός, καθώς επίσης και στη σημασία της πρόληψης και τα νέα δεδομένα στη Χειρουργική του Μεταστατικού Καρκίνου.

Τη σκυτάλη θα λάβει ο Γεώργιος Μεταξάς, Χειρουργός, Β’ Χειρουργική, Νοσοκομείο «Έλενα», του οποίου η ομιλία έχει ως θέμα την Ογκοπλαστική Χειρουργική και τις επιλογές της αποκατάστασης, της αναδόμησης δηλαδή του στήθους, με τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαπενταετία.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των Νικόλαου Δεσσέ, Παθολόγου-Ογκολόγου, ο οποίος θα αναφερθεί στους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή θεραπείας στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού και Ευάγγελου Δημακάκου, Υπεύθυνου Αγγειολογικού Ιατρείου, Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξ. προέδρου Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας, του οποίου η ομιλία έχει ως θέμα τις επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού στο Λεμφικό Σύστημα.

Τέλος, η Αθανασία Δαματοπούλου, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Διευθύντρια Α’ Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» θα ολοκληρώσει τον κύκλο των ομιλιών και θα αναφερθεί στη σημασία της Γνώσης, της Πρόληψης & της Αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.

Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την προσωπική κατάθεση της εμπειρίας ασθενών, οι οποίες βίωσαν την περιπέτεια του καρκίνου του μαστού και «κέρδισαν» τη ζωή.

health.in.gr

inSports

Σπανούλης: «Οι παίκτες της Εθνικής δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα » (vid)

Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για το Προολυμπιακό τουρνουά, ενώ αναφέρθηκε και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024