Τελεσίγραφο των δανειστών στην κυβέρνηση για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ
Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί πολιτικά ακόμη και τις υφιστάμενες αποκρατικοποιήσεις, οι θεσμοί βάζουν ξανά στο τραπέζι την πώληση της Μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, προειδοποιώντας ότι θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή αν δεν περπατήσουν οι εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς που συζητώνται εδώ και μήνες.
Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα που βάζει το προσχέδιο είναι ασφυκτικό και η καταστρατήγησή του μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Το πολύ σε δύο μήνες από σήμερα –έως τον Ιούνιο –πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει προκηρύξει διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 20% του ΑΔΜΗΕ.
Διαφορετικά, πρέπει έως τον Οκτώβριο του 2016 να ανακοινώσει ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 100% της εταιρείας, καταρρίπτοντας έτσι μία από τις πιο εμβληματικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
Στόχος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την πώληση μέσω δημοπρασιών μέρους της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ (σ.σ.: μοντέλο ΝΟΜΕ), τότε για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος μείωσης του μεριδίου της είναι απαραίτητο να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 34% της Επιχείρησης που κατέχει το Δημόσιο (πέραν του 17% που ήδη κατέχει). Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για πώληση του 51% της ΔΕΗ.
Η διατύπωση αυτή δείχνει ακριβώς και την πίεση που ασκούν προς την κυβέρνηση οι δανειστές, οι οποίοι απειλούν πλέον με πώληση περισσότερων μονάδων από το 30% που προέβλεπε ο νόμος για τη Μικρή ΔΕΗ. Σημειωτέον ότι ο νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου διατηρείται σε ισχύ, απλώς έχει παγώσει και δεν έχει καταργηθεί, παρότι η νυν κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα το κάνει, κάτι για το οποίο δέχεται συχνά πυρά από τη ΓΕΝΟΠ.
Είναι πασιφανές πως έτσι εξηγείται η δήλωσή του την περασμένη Τρίτη στο Χίλτον «θα έχουμε πρόβλημα αν οι δανειστές επιμένουν με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών».
Γιώργος Φιντικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η εκεχειρία έχει λήξει»: Από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ ανακοινώνει την αναζωπύρωση του πολέμου με το Ιράν
- «Η γη της ελιάς»: Απόψε το μεγάλο φινάλε στο MEGA
- Δήμος Λαμιέων: Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας
- Σπάτα: Επεισόδιο στο Κέντρο Υγείας – Τρεις άνδρες ενεπλάκησαν με νοσηλευτές
- Ο Μπατούμ έρχεται στη Euroleague για τη Βιλερμπάν
- Δίκη για τα Τέμπη: «Ο σταθμάρχης είχε μηδενική προϋπηρεσία, εκτελούσε καθήκοντα μόνος για τρίτη μέρα», είπε ο συνήγορος του Β. Σαμαρά
- Άργος: Διασωληνωμένος με τραύμα στο κεφάλι νοσηλεύεται ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί
- Μάχη με τα κύματα στην Κεφαλονιά: Πώς μία νεαρή ναυαγοσώστρια έσωσε 7 ανθρώπους από επικίνδυνο ρεύμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442