Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ικανοποίηση Τσακαλώτου για τις επαφές στις ΗΠΑ - Αποθαρρυντικός Σόιμπλε για χρέος

Ικανοποίηση Τσακαλώτου για τις επαφές στις ΗΠΑ – Αποθαρρυντικός Σόιμπλε για χρέος

Ικανοποίηση εκφράζουν από το υπουργείο Οικονομικών για τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού στην Ουάσινγκτον, καθώς, όπως λένε, διαπιστώνεται η πρόθεση όλων των πλευρών να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να καταλήξουν σε συμφωνία. Αποθαρρυντική ήταν η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε σχετικά με το χρέος.

Ικανοποίηση εκφράζουν από το υπουργείο Οικονομικών για τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού στην Ουάσινγκτον, καθώς, όπως λένε, διαπιστώνεται η πρόθεση όλων των πλευρών να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ωστόσο, αποθαρρυντική ήταν η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε σχετικά με το χρέος. Μετά τη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως ο κ. Σόιμπλε «δεν είναι και φανατικός υπέρ» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτο, την Παρασκευή, ζήτησε από ΔΝΤ, Ελλάδα και θεσμούς να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση.

Λιου: Συμφέρον όλων η γρήγορη επίλυση

Ο κ. Λιού, σε συνέντευξη Τύπου στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν αποτελούν έναν από τους θεσμούς που εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», αλλά είναι μέρος της συζήτησης εδώ και πολύ καιρό και έχουν «καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση, για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

Σύμφωνα με τον κ. Λιού, «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, έχουν ήδη κάνει πολλά (οι Ελληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».

«Όλα τα μέρη με διαβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι να γίνει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος στην συζήτηση, από έξω, παρόλο που θεσμικά δεν είναι ο ρόλος μας, εύχομαι να είμαστε βοηθητικοί και να βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν» είπε ο αμερικανός υπουργός.

Ο κ. Λιού αποκάλυψε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα».

Ο αμερικανός υπουργός ήταν ξεκάθαρος και τόνισε απευθυνόμενος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι «είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και χρειάζεται να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν».

Προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια κατάσταση κρίσης, όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν».

«Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει, αλλά όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές, αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν. Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης επίσης θα πρέπει να επιλυθεί» τόνισε.

«Ελπίζω» κατέληξε ο κ. Λιού «ότι όλα τα μέρη θα μπορέσουν να επανατοποθετηθούν με ισχυρή αποφασιστικότητα για να το επιλύσουν σύντομα, διότι νομίζω ότι είναι στο καίριο συμφέρον της Ελλάδος, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας σε μια συγκυρία, στην οποία νησίδες ασφάλειας ή ανασφάλειας κάνουν την διάφορά. Θα είναι πολύ καλό να αποφύγουμε αυτό να συμβεί, να υπάρξει ένα σημείο αστάθειας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024