Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μελετά το ΥΠΕΘΑ

Αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μελετά το ΥΠΕΘΑ

Τρόπους εξεύρεσης εσόδων με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από μακροχρόνια ενοικίασή της, αλλά και με επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ από αραβικά και ισραηλινά κεφάλαια, μελετά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όπως δήλωσε ο υπουργός Πάνος Καμμένος.

Την ανάγκη να αποτελεί «κοινή και εθνική θέση» η μη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισήμανε ο Πάνος Καμμένος.

«Εμείς κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αυξήσουμε τα έσοδα μας» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο μελετά ως τρόπους εξεύρεσης εσόδων, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, μέσα από μακροχρόνια ενοικίασή της.

Η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχεται σε 37 δισ. ευρώ και έχει ορισθεί το 5% επί της αντικειμενικής αξίας ως ετήσιο ενοίκιο όλων των ιδιοκτησιών των τεσσάρων ταμείων τους.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε δύο προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης στις Φλέβες:

  • Η πρώτη πρόταση είναι από το Αμπου Ντάμπι για ενοίκιο 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία ενός resort 22.000 θέσεων, μέσα από μία επένδυση ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
  • Η δεύτερη πρόταση έρχεται από το Ισραήλ για δημιουργία ενός «Silicon Island», δηλαδή ενός πρότυπου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας.

Περαιτέρω, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών σε όλες τις συνιστώσες της εθνικής ασφάλειας και όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο θα συμμετέχουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο αρχηγός της ΕΥΠ, ο αρχηγός της υπό σύσταση Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Ασφάλειας «και παράλληλα, να προΐσταται ο πρωθυπουργός με έναν σύμβουλο ασφαλείας, (κατά το πρότυπο των ΗΠΑ), που θα είναι ο κεντρικός συντονιστής και έναν αναπληρωτή σύμβουλο ασφαλείας ο οποίος δεν θα αλλάζει ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση».

Ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές, ότι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας είναι ενταγμένη στην πολιτική του υπουργείου, ενώ πλέον «τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που στο παρελθόν αποτελούσαν το μέσο για να πληρώνονται μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, τώρα μετατρέπονται σε ένα εργαλείο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι τείνει να γίνει «υπαρξιακή για την ΕΕ.»

Το κλείσιμο των συνόρων ορισμένων κρατών-μελών της, υπονομεύει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης «αλλά και την ίδια την πεμπτουσία της Ένωσης, την αλληλεγγύη ως βάση και την ανοικτή κοινωνία ως επιλογή».

Μετά τη συμφωνία για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο («ανεξαρτήτως εάν δεν λειτούργησε όπως εκτιμούσαμε, ή όπως προέβλεπε η πολιτική απόφαση») και εκείνη της ΕΕ – Τουρκίας, «η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που δείχνουν τα τηλεοπτικά δίκτυα κάθε μέρα»: Από τους 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονταν καθημερινά, την τελευταία εβδομάδα, τα άτομα που περνούν απ’ το Αιγαίο καθημερινά, κυμαίνονται στα 50-80.

Επαναλαμβάνοντας ότι 7.000 κρεβάτια είναι άδεια στα υφιστάμενα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, ο κ. Καμμένος σχολίασε λέγοντας πως «κάποιοι δεν επιθυμούν αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες να ενταχθούν μέσα στο σύστημα το οποίο δημιουργήσαμε με πολύ μεγάλο κόπο, αλλά να παραμένουν εκεί, προκειμένου να δίνουν μία εικόνα της χώρας πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα, η οποία όμως επηρεάζει και το θέμα του τουρισμού».

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ-ΕΕ) με τρίτες χώρες όπως η Ρωσία, για την ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Καμμένος έκανε τις δηλώσεις στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Η Ελλάδα στο Eπίκεντρο Γεωπολιτικών και Μεταναστευτικών Εξελίξεων – Η ασφάλεια στη Ν.Α. Ευρώπη», που συνδιοργανώνουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024