Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν η ηπατίτιδα C, η υγεία και η Τέχνη «συναντώνται» σ' ένα graffiti

Όταν η ηπατίτιδα C, η υγεία και η Τέχνη «συναντώνται» σ’ ένα graffiti

Με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σύγχρονο και συγχρονισμένο στο ρυθμό της Αθήνας, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» επιχειρεί να προσεγγίσει το κοινό και να το ενημέρωσει για την Ηπατίτιδα C. Με τη βοήθεια του ΙΝΟ, ενός από τους διασημότερους καλλιτέχνες και εκφραστές της street art, ένα τεράστιο graffiti καλύπτει τον τοίχο του κτιρίου του ΕΟΠYΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σύγχρονο και συγχρονισμένο στο ρυθμό της Αθήνας, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» επιχειρεί να προσεγγίσει το κοινό και να το ενημέρωσει για την Ηπατίτιδα C. Χάρη στον ΙΝΟ, ενός από τους διασημότερους καλλιτέχνες και εκφραστές της street art, ένα τεράστιο graffiti καλύπτει τον τοίχο του κτιρίου του ΕΟΠYΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ο ΙΝΟ, φιλοτέχνησε τον τοίχο του κτιρίου του ΕΟΠYΥ στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Δεληγιώργη, τον σημερινό άνθρωπο που είναι απροσανατολισμένος από την ύλη και αγνοεί ότι η υγεία του νοσεί. Το έργο αποτελεί μια προτροπή στον περαστικό να αλλάξει στάση ζωής και να μην αναλώνεται στο καθημερινό «κυνήγι θησαυρού» για τα υλικά αγαθά αμελώντας την υγεία του.

Σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά δεδομένα οι πάσχοντες από χρόνια ηπατίτιδα C ανέρχονται σε 167.000, χωρίς όμως το 80% να το γνωρίζει. Παγκοσμίως εκτιμάται ότι υπάρχουν 130.000.000 άνθρωποι που ζουν με τον ιό.

Η Ηπατίτιδα C είναι μια ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία, ο πρόεδρος του
«Προμηθέα» Γιώργος Καλαμίτσης εξήγε ότι «Πρωταρχικός μας στόχος για αυτήν την εκστρατεία ήταν το ‘διαφορετικό’. Προσπαθήσαμε να ‘παντρέψουμε’ μια μορφή τέχνης με ένα μήνυμα που να έχει απήχηση σε όλους τους συνανθρώπους μας. Αυτό που πραγματικά θέλουμε, είναι να δείξουμε στον κόσμο την αξία της υγείας, ως το πραγματικό και απαραίτητο αγαθό, για την καθημερινότητά μας. Να δείξουμε σε όλους γύρω μας, την αξία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά κυρίως, να καταστήσουμε σαφές ότι η Ηπατίτιδα C, θεραπεύεται. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Να βρούμε έναν τρόπο πέραν του τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος, που θα ‘αγγίζει’ τον κόσμο 365 ημέρες το χρόνο. Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τον ΙΝΟ, μιας και είναι ο απόλυτος εκφραστής της τέχνης του street art, καταξιωμένος σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά από μία εβδομάδα, ακούραστης και συνεχής δουλειάς του, μπορούμε πλέον να ‘περάσουμε’ το δικό μας μήνυμα, σε όλους, μέσα από τη δική του τη ματιά. Από πλευράς μας, θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε ακόμη μια φορά για τη συμμετοχή του σε αυτήν την προσπάθεια».

Η νέα ενημερωτική εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2016 και στο πλαίσιο της ενημέρωσης και προσέγγισης περισσότερων ανθρώπων, έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό μήνυμα (video spot), ένα video με πλάνα και λήψεις από τη διάρκεια της «δημιουργίας» του ΙΝΟ, αλλά και ένα microsite που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.helpa-prometheus.gr/.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του «Προμηθέα» ο Χαρίλαος Μπούρος, προϊστάμενος Διεύθυνσης της Υγειονομικής Μονάδας του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα, χαρακτήρισε ως πολυσήμαντη τη δημιουργία του graffiti στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ, καθώς πρόκειται για το σημείο που στεγάζονται τα κεντρικά βιοχημικά εργαστήρια του οργανισμού.

«Χαίρομαι που συνεργαστήκαμε με τα παιδιά του ‘Προμηθέα’ και το κτίριο του ΕΟΠΥΥ γίνεται το όχημα για να μεταδοθεί ένα τόσο δυνατό μήνυμα, αυτό της αξίας της υγείας.»

Τέλος, ο Γεώργιος B. Παπαθεοδωρίδη, καθηγητής Παθολογίας –Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ «Λαϊκό» τόνισε την αξία της έγκαιρης διάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς σήμερα είναι διαθέσιμες σύγχρονες θεραπείες που αν χορηγηθούν εγκαίρως επιτυγχάνουν πλήρη ίαση της ασθένειες.

Να σημειωθεί ότι, τα νέα αυτά θεραπευτικά σχήματα είναι μεν διαθέσιμα στην Ελλάδα, με την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά ελάχιστοι ασθενείς με ηπατίτιδα C έχουν πρόσβαση σ’ αυτά καθώς τα κριτήρια ένταξης στην αγωγή αφορούν τα άτομα με τελικού σταδίου ηπατική κίρρωση.

Μάλιστα, «Προμηθέας» έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C στις καινοτόμες θεραπείες. Η προσφυγή κατετέθη μετά από καταγγελίες που δέχθηκε ο σύλλογος από ασθενείς των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση των νέων φαρμάκων απερρίφθησαν από τον ΕΟΠΥΥ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024