Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από οξύ έμφραγμα

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από οξύ έμφραγμα

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν συνέπεια οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν συνέπεια οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ υποστηρίζουν ότι, αν και τα ποσοστά θανάτου έχουν μειωθεί εξακολουθούν να παρατηρούνται διαφορές στην επιβίωση ανδρών και γυναικών μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI).

Στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου κάποιο από τα στεφανιαία αγγεία (τα αγγεία της καρδιάς) αποφράσσεται από θρόμβο, με αποτέλεσμα ένα τμήμα της καρδιάς να μην τροφοδοτείται με αίμα (ισχαιμία) και να απειλείται με μόνιμη νέκρωση.

Ανάλογα με την έκταση και την εντόπιση της μυοκαρδιακής νέκρωσης, το έμφραγμα ταξινομείται σε τοιχωματικό (με κύμα Q και ανάσπαση του κύματος ST στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, STEMI) ή υπενδοκάρδιο (χωρίς κύμα Q ή ανάσπαση του κύματος ST στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, NSTEMI).

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 700.000 ασθενείς με έμφραγμα STEMI σε 29 χώρες και έξι γεωγραφικές περιοχές. Σε όλες τις περιοχές, διαπιστώθηκε καθυστερημένη παροχή κατάλληλης ιατρικής φροντίδας στις γυναίκες με αποτέλεσμα το ενδονοσοκομειακό ποσοστό θανάτου να είναι στις γυναίκες διπλάσιο απ’ αυτό των ανδρών. Επίσης οι γυναίκες είχαν 70% πιθανότητα να πεθάνουν μετά από 30 ημέρες, έξι μήνες και έναν χρόνο από το έμφραγμα.

Επίσης οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι από την στιγμή της άφιξης στο νοσοκομείο οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες κατά 53 λεπτά να υποβληθούν σε αποκατάσταση της αιματικής κυκλοφορίας προς την καρδιά.

«Σε όλες τις χώρες παρατηρήθηκαν αυτές οι διαφορές. Ακόμα και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όπου ισχύουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τα εμφράγματα STEMI με στόχο την βελτιστοποίηση της παρεχόμενης φροντίδας προς άπαντες τους ασθενείς. Δυστυχώς, η μελέτη δείχνει ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να δώσουμε απάντηση σε ερώτημα γιατί οι γυναίκες έχουν δύο φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα από τους άνδρες» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Χιον Ζαε Λι

Πάντως, οι επιστήμονες αποδίδουν τη διαφορά μεταξύ των φύλων, τόσο στους παράγοντες κινδύνου και την πρόσβαση στη φροντίδα, όσο και στην ενημέρωση ανδρών και γυναικών για τα συμπτώματα του εμφράγματος. Για παράδειγμα, οι γυναίκες τείνουν να είναι μεγαλύτερες όταν εκδηλώνουν τον συγκεκριμένο τύπο εμφράγματος και έχουν μεγαλύτερο αριθμό συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024