Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας: Νέος γάμος αλά ελληνικά

Οι ταινίες της εβδομάδας: Νέος γάμος αλά ελληνικά

...

Αγγελική Στελλάκη

Η επιστροφή της οικογένειας Πορτοκάλος που έγινε διάσημη μέσα από το πρώτο «Γάμος αλά Ελληνικά» ίσως είναι το κινηματογραφικό γεγονός της εβδομάδας. Το εάν η αναμονή (πέρασαν 14 χρόνια) άξιζε είναι ένα άλλο ερώτημα. Πάντως, αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα -στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται και το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου- έχει απ’ όλα: κοινωνκό σινεμά, παιδικές ταινίες, περιπέτειες και θρίλερ.

Ορκισμένη Παρθένα

(2,5/5)

Η Λάουρα Μπισπούρι εξετάζει μία βάρβαρη πρακτική: ο νόμος Κανούν ορίζει ότι εάν μία γυναίκα δεν θέλει να γίνει σύζυγος και να υπακούει στον νόμο του άνδρα, τότε θα πρέπει να δώσει όρκο παρθενίας και να ζει σαν άνδρας η ίδια, καταπιέζοντας την ταυτότητά της. Η ιταλίδα σκηνοθέτις παρακολουθεί την ιστορία του Μαρκ/Χάνα που φεύγει από την Αλβανία και πραγματοποιεί ένα ταξίδι στην Ιταλία σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τι είναι αυτό που επιθυμεί. Σημαντικό το θέμα και συγκλονιστική η ερμηνεία της Άλμπα Ρορβάκερ, μία ερμηνεία γεμάτη σιωπές και ένταση, αλλά στην πραγματικότητα η ταινία δεν καταφέρνει να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα στον θεατή, ενώ αποκαλύπτει και κάποιες αμήχανες επιλογές της Μπισπούρι που ίσως οφείλονται στο γεγονός της απειρίας της (η ταινία «Ορκισμένη Παρθένα» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της δημιουργού).

Σκηνοθεσία: Λάουρα Μπισπούρι
Πρωταγωνιστούν: Άλμπα Ρορβάκερ, Φλόνια Κοντέλι, Λαρς Έιντινγκερ




Somnia

(2,5/5)

Ενδιαφέρον μείγμα θρίλερ και σινεμά φαντασίας, το Somnia (με νέο αγγλικό τίτλο «Before I Wake») αφηγείται την ιστορία του 8χρονου Κόντι. Η Τζέσι και ο Μαρκ τον υιοθετούν, ελπίζοντας να καταφέρουν να ξεπεράσουν τον πρόσφατο χαμό του γιου τους. Ο Κόντι, όμως, φοβάται να πέσει για ύπνο και σύντομα το ζευγάρι θα ανακαλύψει ότι τα όνειρα -και οι εφιάλτες του- γίνονται πραγματικότητα. Ο Τζέικομπ Τρέμπλεϊ που ξεχώρισε στο πρόσφατο «Το Δωμάτιο» και έκλεψε τις καρδιές στις βραβεύσεις που ακολούθησαν, είναι και εδώ γλυκύτατος. Παράλληλα, η ταινία έρχεται να προστεθεί στο κύμα των ταινιών θρίλερ που περιλαμβάνουν και έντονο συμβολισμό. Πιο αμήχανες οι στιγμές όπου η ταινία αισθάνεται την ανάγκη για εύκολο τρόμο, αλλά η φαντασία και το ενδιαφέρον φινάλε ισορροπεί το τελικό αποτέλεσμα.

Σκηνοθεσία: Μάικ Φλάναγκαν
Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπόσγουορθ, Άναμπελ Γκις, Τόμας Τζέιν, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ




Γάμος αλά Ελληνικά 2

(1/5)

Η οικογένεια Πορτοκάλος δεν έχει αλλάξει καθόλου. Εξακολουθεί να είναι πιεστική, να θεωρεί ότι οι Έλληνες βρίσκονται πίσω από όλα τα μεγάλα επιτεύγματα και να επιθυμεί να παντρέψει μέλη της οικογένειας με μέλη της ελληνικής κοινότητας. Η κόρη της Τούλας και του Ίαν ετοιμάζεται για το κολέγιο, την ώρα που μία αποκάλυψη θα φέρει έναν απροσδόκητο γάμο στην οικογένεια. Λιγότερο αστεία από την προηγούμενη, γεμάτη στερεότυπα για τους Έλληνες και με λιγότερη ζεστασιά και συναίσθημα από την πρώτη ταινία, αυτή η συνέχεια μάλλον αφορά ελάχιστους. Η Νία Βάρνταλος -που υπογράφει και το σενάριο- εμφανίζεται ως υστερική φιγούρα, ενώ οι πολλοί χαρακτήρες και οι υποπλοκές δεν βοηθούν την εξέλιξη της ιστορίας. Αυτή, πάντως, που διασώζεται είναι η προγιαγιά.

Σκηνοθεσία: Κερκ Τζόουνς
Πρωταγωνιστούν: Νία Βάρνταλος, Τζον Κορμπέ, Μάικλ Κόνσταντιν, Λέινι Καζάν, Έλενα Καμπούρις




Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα

(3/5)

Ποια ήταν η συμβολή των ελλήνων μεταναστών στους εργασιακούς αγώνες των αρχών του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ; Το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού επικεντρώνεται στην σύγκρουση του 1913 – 1914 μεταξύ της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής και των εταιριών άνθρακα που διοικούσε ο Ροκφέλερ. Χρησιμοποιώντας σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με ιστορικούς και κοινωνιολόγους, καθώς και με απογόνους όσων συμμετείχαν στα γεγονότα, ο Βαρδαρός παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον πορτρέτο μίας εποχής και των αγώνων της. Απόλυτα ταιριαστή είναι και η επιλογή της μουσικής. Το μόνο που λείπει είναι μία μεγαλύτερη ενασχόληση με κάποια επιμέρους στοιχεία της ιστορίας που θα έδιναν στον θεατή μια ευρύτερη κατανόηση του τι ακριβώς συνέβη.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός



Hardcore Henry

(2/5)

Οι φαν των βιντεοπαιχνιδιών μάλλον θα απολαύσουν αυτήν την γεμάτη βία, βασισμένη σε βιντεοπαιχνίδια POV (point of view), ταινία. Ένας άνδρας, ο Χένρι ξυπνά και βλέπει να απαγάγουν την γυναίκα του. Θα προσπαθήσει να τη σώσει από τα χέρια ενός παράφρoνα, έτοιμος για όλα. Το πρότζεκτ βασίζεται στην επιτυχία ενός μουσικού βίντεο κλιπ που γύρισε ο Ρώσος Ίλια Ναϊσούλερ. Για τους θαυμαστές αυτού του είδους παιχνιδιού μάλλον λειτουργεί: έχει πολύ βία, πολύ περιπέτεια, ενώ δεν λείπει το χιούμορ (όχι πάντα επιτυχημένο παρά τις προσπάθειες του Σάρλτο Κόπλι). Τα εφέ μοιάζουν αρκετά ψεύτικα και δύσκολα κάποιος μη φαν της περιπέτειας ή αυτού του είδους παιχνιδιών θα καταφέρει να απολαύσει την ταινία. Δεν μπορεί, πάντως, να μην αναγνωρίσει κάποιος την πρωτοτυπία του εγχειρήματος.

Σκηνοθεσία: Ίλια Ναϊσούλερ
Πρωταγωνιστούν: Χέιλι Μπένετ, Τιμ Ροθ, Σάρλτο Κόπλι




Χάιντι

(2/5)

Η Χάιντι, το κορίτσι των βουνών, επιστρέφει ξανά στην οθόνη. Αυτή τη φορά, το κοριτσάκι με τα ξανθά μαλλιά και τα κόκκινα μάγουλα αντικαθίσταται από ένα καστανομάλλικο αγοροκόριτσο. Η υπόθεση είναι γνωστή: ένα νεαρό κορίτσι ζει με τον παππού της στις ελβετικές Άλπεις. Όταν αναγκαστεί να μετακομίσει και να μάθει καλούς τρόπους, θα μελαγχολήσει και η μοναδική της επιθυμία θα είναι η επιστροφή της στα βουνά. Η προσέγγιση είναι υπερβολικά κλασική και η ταινία θυμίζει μεταφορά στην τηλεόραση μυθιστορημάτων του Καρόλου Ντίκενς. Παρ’ όλα αυτά, η Ανούκ Στέφεν είναι απόλαυση να την παρακολουθείς, το ίδιο και ο Μπρούνο Γκαντς. Δυστυχώς, στην Ελλάδα θα δούμε μία αγγλόφωνη εκδοχή (παρά το γεγονός ότι η ταινία είναι γερμανόφωνη) που μοιάζει παράταιρη.

Σκηνοθεσία: Αλέν Γκσπόνερ
Πρωταγωνιστούν: Ανούκ Στέφεν, Μπρούνο Γκαντς, Ίζαμπελ Ότμαν



Αλίας Μαρία

Η Μαρία, μία 13χρονη αντάρτισσα, επωμίζεται μια παράτολμη αποστολή την οποία πρέπει να φέρει εις πέρας μαζί με άλλους τρεις νεαρούς πολεμιστές: να μεταφέρει το νεογέννητο παιδί του διοικητή της στην ασφάλεια μιας γειτονικής πόλης, περνώντας μέσα από πυκνή ζούγκλα, κι ενώ γύρω τους μαίνονται οι βίαιες διαμάχες ανάμεσα στους αντάρτες και στις στρατιωτικές δυνάμεις. Όμως κανείς δεν γνωρίζει το μυστικό που κρύβει η ίδια: η Μαρία είναι κι αυτή έγκυος και η τεκνοποιία είναι κάτι απαγορευμένο για τους αντάρτες. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το μυστικό της αποκαλύπτεται και εκείνη το σκάει προκειμένου να μην εξαναγκαστεί σε έκτρωση.

Σκηνοθεσία: Χοσέ Λουίς Ρουχέλες
Πρωταγωνιστούν: Κάρεν Τόρες, Ερίκ Ρουίζ, Άντερσον Γκόμεζ, Κάρλος Κλαβίχο, Λόλα Λάγος




Το Ηφαίστειο

H 17χρονη Μαρία ζει στους πρόποδες ενός ενεργού ηφαιστείου στη Γουατεμάλα. Ο γάμος της είναι προκαθορισμένος. Η Μαρία πάντα ονειρευόταν να δει την πόλη, αλλά η ιθαγένεια της δε της το επιτρέπει. Αποπλανεί έναν άντρα που θέλει να αποδράσει στις ΗΠΑ. Όταν ο άντρας αυτός την αφήνει πίσω, θα ανακαλύψει το μαγικό αυτό τόπο από την αρχή.

Σκηνοθεσία: Χάιρο Μπουσταμάντε
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Μερσέντες Κορόι, Μαρία Τελόν, Μανουέλ Αντούν




Δώρο των Θεών

Η 36χρονη Άννα δεν μπορεί να το δεχτεί: το θέατρο στο οποίο έπαιζε χρόνια ολόκληρα την πέταξε στο δρόμο. Και από το σανίδι, που ήταν για κείνη ο κόσμος ολόκληρος, βρίσκεται στο τοπικό κέντρο εύρεσης εργασίας και βρίσκει μια καινούργια απασχόληση που δεν την περίμενε καθόλου. Αναλαμβάνει να διευθύνει ένα τμήμα υποκριτικής για οκτώ μακροχρόνιους ανέργους. Μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Δημήτρης, ιδεαλιστής, μάγκας, αλλά και άνθρωπος της δράσης. Όταν η Άννα αποφασίζει να σκηνοθετήσει μαζί τους την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ο Δημήτρης είναι ο μόνος που φαίνεται να του αρέσει αυτή η πρωτοβουλία – αυτός είναι που θα παίξει το ρόλο του βασιλιά Κρέοντα. Η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Δαναό κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 15:00.

Σκηνοθεσία: Όλιβερ Χάφνερ
Πρωταγωνιστούν: Καταρίνα Μαρί Σούμπερτ, Αδάμ Μπουσδούκος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024