Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χώρισαν στα δύο το λιμάνι της Χίου

Χώρισαν στα δύο το λιμάνι της Χίου

Κατά το ήμισυ λειτουργεί το λιμάνι της Χίου, το οποίο έχει χωριστεί στα δύο, μετά από συμφωνία που υπήρξε αργά το βράδυ της Τρίτης. Τοποθετήθηκαν σύρματα που διαχωρίζουν τη χερσαία ζώνη σε δύο πλευρές. Στο ανατολικό τμήμα δένουν τα πλοία, ενώ στο δυτικό παραμένουν χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία του λιμανιού, περίπου 250 πρόσφυγες που έφυγαν από το hotspot του νησιού την περασμένη Πέμπτη.

Κατά το ήμισυ λειτουργεί το λιμάνι της Χίου, το οποίο έχει χωριστεί στα δύο, μετά από συμφωνία που υπήρξε αργά το βράδυ της Τρίτης. Τοποθετήθηκαν σύρματα που διαχωρίζουν τη χερσαία ζώνη σε δύο πλευρές.

Στο ανατολικό τμήμα δένουν τα πλοία, ενώ στο δυτικό παραμένουν
πρόσφυγες που έφυγαν από το hotspot του νησιού την
περασμένη Πέμπτη.

Από τον αρχικό αριθμό όσων έφυγαν, 591 άτομα βρίσκονται κινούμενα μεταξύ του καταυλισμού της Σούδας στην τάφρο του κάστρου της πόλης και στο λιμάνι. Οι πρόσφυγες που παραμένουν στο λιμάνι είναι περίπου 250 άτομα.

Στις 06:45 το πρωί έδεσε στο λιμάνι της Χίου το πλοίο «Νήσος Μύκονος», που εκτελεί την άγονη γραμμή του βορείου Αιγαίου.

Το «Νήσος Μύκονος» έδεσε στο λιμάνι παρουσία της δύναμης του Λιμενικού Σώματος, αλλά και στελεχών της Ομάδας Ειδικών Αποστολών.

Σημειώνεται ότι έως και το βράδυ της Τρίτης το λιμάνι παρέμενε κλειστό με τα πλοία να δένουν στο λιμάνι των Μεστών σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Στο νησί, όπως και στα άλλα του βορείου Αιγαίου, το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε καμία άφιξη πρόσφυγα, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Το προσφυγικό, πάντως, θα είναι το θέμα συζήτησης στο αποψινό (7μμ) Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Βουνακίου έχουν προγραμματιστεί δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Η πρώτη αφορά σε διαδικτυακό κάλεσμα πολιτών για το «λαθρομεταναστευτικό», όπως αναφέρεται. «Χιώτη και Χιώτισσα, φτάνει πια. Πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε γι αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας», αναφέρει το διαδικτυακό αυτό κάλεσμα, συνοδευόμενο από εικόνες του λιμανιού, αλλά και του ξυλοδαρμού των κατοίκων των Ταμπάκικων από τα ΜΑΤ.

Η δεύτερη συγκέντρωση διοργανώνεται από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, που αναφέρει ότι «οι απελάσεις είναι ντροπή» και λέει «ναι στην αλληλεγγύη, όχι στα κέντρα κράτησης, τις απελάσεις και τον κρυφό ρατσισμό».

Στη Λέσβο

Σε κολώνα της ΔΕΗ στο κέντρο κράτησης της Μόριας, στη Λέσβο, ανέβηκε το μεσημέρι της Τετάρτης πρόσφυγας, που απειλούσε να πέσει, φωνάζοντας για την ελευθερία του και ζητώντας να μην επαναπροωθηθεί στην Τουρκία (φωτογραφία: lesvospost.com).

Τελικά πείστηκε από άλλους πρόσφυγες και τους υπευθύνους του κέντρου κράτησης να κατέβει.

Πάνω από 53.000 οι πρόσφυγες στη χώρα

Στους 53.042 έχουν φτάσει οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά ανέρχεται σε 6.384.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.797, από τους οποίους οι 4.720 στον Πειραιά. Σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Λάρισα βρίσκονται 2.566 άτομα, ενώ στη νότια Ελλάδα 340.

Στην Ειδομένη παραμένουν 11.269 πρόσφυγες και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.264. Συνολικά, στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 28.955.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024