Οι (γνωστές) θέσεις του κ. Τόμσεν και για ποιον χτυπά η καμπάνα
Οι θέσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν για το ελληνικό πρόγραμμα είναι γνωστές και δεν ήταν αυτή η αποκάλυψη της διαρροής της συνομιλίας του με την Ντέλια Βελκουλέσκου. Το ενδιαφέρον ήταν η εκτίμηση για τον τρόπο που εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και θεσμών και πώς θα μπορούσε να οδηγηθεί σε συμφωνία. Το «καμπανάκι» χτυπά για την Γερμανία, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι τελικά η Ελλάδα θα βγει χαμένη από το σκηνικό που διαμορφώνεται.
Όπως υπενθυμίζουν Τα Νέα, ο Πολ Τόμσεν είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του -η οποία είναι και θέση του ΔΝΤ-για το τι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα, στο άρθρο του της 11ης Φεβρουαρίου: είτε να ληφθούν περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα (4,5% του ΑΕΠ της) είτε να γίνει γενναιόδωρη ρύθμιση του χρέους της από την Ευρώπη.
Η ίδια η κυβέρνηση μέχρι πρότινος το αναγνώριζε αυτό, θεωρώντας το Ταμείο σύμμαχό της στο συγκεκριμένο θέμα. Συν τω χρόνω, όμως, επέλεξε πολιτικά να είναι με την Ευρώπη, ως πιο φυσικό σύμμαχό της, και επιπλέον να στοχοποιήσει το ΔΝΤ.
Το τελευταίο έγινε ξεκάθαρο πριν από δύο εβδομάδες κατά την ολοκλήρωση του προηγούμενου γύρου της διαπραγμάτευσης, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε κατά του Ταμείου για έλλειψη σοβαρότητας και κοινωνική αναλγησία. Η συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου έγινε, και καταγράφηκε, μία ημέρα μετά.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τη δημοσιοποίηση των αποκαλυπτικών διαλόγων, χαμένη κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ούτε το ΔΝΤ θα θελήσει να υποχωρήσει και να εμφανιστεί ότι μαλάκωσε τη θέση του ούτε η Ευρώπη να υποκύψει στις πιέσεις του Ταμείου για το χρέος. Ετσι, το μπαλάκι απειλείται να επιστρέψει στην Ελλάδα για περισσότερα μέτρα και μάλιστα υπό την πίεση του χρόνου, καθώς θα πλησιάζει η στιγμή της πληρωμής της ΕΚΤ τον Ιούλιο.
* Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: «Φύγε, θα γίνει το κακό» – Οι εκκλήσεις της οικογένειας στον 20χρονο μετά το θανατηφόρο τροχαίο το 2023
- Ο Πολ Όστερ ήταν φίλος μου – H Σίρι Χούστβεντ μελετά την αγάπη και την απώλεια
- Χανταϊός: Νοσηλεύεται στη Ζυρίχη επιβάτης του MV Hondius – Τρία κρούσματα μεταφέρονται στην Ολλανδία
- Νέα Σμύρνη: Ολοκληρώνεται το γήπεδο «μπαλόνι» της οδού Ραιδεστού
- H Apple θα αποζημιώσει αγοραστές για τις διαφημίσεις «ανύπαρκτων» λειτουργιών ΑΙ
- Σαουδική Αραβία: Φρένο στα δισεκατομμύρια του αθλητισμού και νέα στρατηγική
- Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά σπάνια η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο
- Αυτή είναι δουλειά: Βλέπεις τους αγώνες του Μουντιάλ 2026, παίρνεις 50.000 δολάρια!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442