Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μουντιάλ 2022: Καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες εργασίας

Μουντιάλ 2022: Καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες εργασίας

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι που συνέβαλαν στην οικοδόμηση των γήπεδων του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, υπέστησαν συστηματική κακοποίηση και ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται ακόμα και με τη βία.

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι που συνέβαλαν στην οικοδόμηση των γήπεδων του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, υπέστησαν συστηματική κακοποίηση και ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται ακόμα και με τη βία.

Η καταγγελία προέρχεται από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν έχει επιτεθεί στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ποτέ δεν είχε υποβάλει συγκεκριμένες κατηγορίες. Η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ, αντέδρασε αμφισβητώντας ότι η έκθεση δίνει «μια εικόνα που είναι παραπλανητική».

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι εργαζόμενοι στο Khalifa International Stadium, που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2019, ήταν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Οι εταιρείες είπαν ψέματα για τους μισθούς τους, πολλοί εργάστηκαν για μήνες χωρίς καν πληρωθούν, πολλοί στεγάστηκαν σε άθλιες και ακατάλληλες εγκαταστάσεις. Επτά από τους εμποδίστηκαν να επιστρέψουν στο Νεπάλ, για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, στον απόηχο του σεισμού το 2015.

«Η κακοποίηση των μεταναστών εργατών αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου,» είπε η γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι. «Για τους παίκτες και για τους φιλάθλους, μια φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ένα μέρος των ονείρων για τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μιλήσει μαζί μας, μπορεί να θεωρηθεί ένας εφιάλτης ».

Οι καταγγελίες που περιέρχονται σε έκθεση 51 σελίδων, με τίτλο «το άσχημο πρόσωπο του όμορφου παιχνιδιού», επεκτείνονται και στα έργα εξωραϊσμού στο Aspire Zone, γνωστό αθλητικό συγκρότημα στη Ντόχα, όπου φέτος έχουν κάνει προετοιμασία Παρί Σ.Ζ. και Μπάγερν. Η έρευνα είχε διάρκεια ενός χρόνου , μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 και αφορούσε 234 εργαζόμενους που προέρχονται σχεδόν όλοι από Μπαγκλαντές, Ινδία και το Νεπάλ: 228 δήλωσαν ότι είχαν χαμηλότερους μισθούς από ό,τι τους είχαν υποσχεθεί, πολλοί δεν ήταν σε θέση να κάνουν τίποτα άλλο, από το να σιωπήσουν. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, στους περισσότερους είχαν κατασχεθεί τα διαβατήρια και σε 88 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων πολλών από το Νεπάλ, είχε απαγορευτεί η έξοδος από το Κατάρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024