Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Podemos στηρίζουν Σοσιαλιστές, χωρίς καρέκλα, αλλά και χωρίς Ciudadanos

Podemos στηρίζουν Σοσιαλιστές, χωρίς καρέκλα, αλλά και χωρίς Ciudadanos

Μία τολμηρή πρόταση έκανε στους Σοσιαλιστές ο ηγέτης των Podemos σε μια προσπάθεια να ξαναπάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία. Ο Ιγκλέσιας που πήγε με δώρο (και αφιέρωση) στη συνάντηση με τον Σάντσεθ, τού πρότεινε στήριξη, χωρίς αντιπροεδρία, αλλά και χωρίς Ciudadanos.

Μία ακόμα τολμηρή πρόταση έκανε ο ηγέτης των Podemos σε μια προσπάθεια να ξαναπάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών (PSOE), ο Ιγκλέσιας δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει κυβέρνηση της κεντροαριστεράς χωρίς ο ίδιος να είναι αντιπρόεδρος (όπως είχε προτείνει στις αρχές της όλης διαδικασίας), αρκεί να μην συμμετέχουν οι Cudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα.

Οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης σε μια προσπάθεια να κάνουν μια νέα αρχή στις σχέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πέδρο Σάντσεθ απέτυχε στην προσπάθειά του να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εκεί όπου παρουσίασε την «κυβέρνηση της αλλαγής» με τον Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos.

Tότε είχε δεχθεί σκληρή επίθεση τόσο από τον Μαριάνο Ραχόι όσο και από τον Ιγκλέσιας. Ο τελευταίος επιτέθηκε συνολικά στο PSOE, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Αυτό όμως που ανησύχησε ήταν νέα ευρήματα στις δημοσκοπήσεις. Οι Ισπανοί σταθερά απορρίπτουν τις αυτοδυναμίες, αλλά ο σκληρός τόνος του Ιγκλέσιας σε συνδυασμό με το συναινετικό και ήπιο προφίλ του Ριβέρα, έδειξαν κατρακύλα των Podemos στην τέταρτη θέση: Πάντα πρώτος ο Ραχόι με το Λαϊκό Κόμμα, δεύτερος ο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών και τρίτος ο Ριβέρα.

Σήμερα, ο Ιγκλέσιας εμφανίστηκε πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του και λιγότερο επιθετικός έναντι των Ciudadanos.

«Ζητάμε από τους σοσιαλιστές να δώσουν μια ευκαιρία για κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και από τους Ciudadanos να δώσουν και αυτοί μια ευκαιρία στους 161» δήλωσε.

Το «161» είναι ο νέος μαγικός -ενδεχομένως- αριθμός για την κυβερνητική πλειοψηφία με τρία κόμματα: PSOE-Podemos (και οι σύμμαχοί του) και η Ενωμένη Αριστερά (IU).

Σαφώς κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (συνολικά 350 έδρες), αλλά με την ανοχή των Cudadanos που έχουν 40 έδρες, η νέα κυβέρνηση θα είναι σαφώς ισχυρή.

Eνδεικτικό του σαφώς καλύτερου κλίματος στη συνάντηση είναι ότι ο Ιγκλέσιας πήγε με δώρο: ένα βιβλίο για την ιστορία του ισπανικού μπάσκετ με αφιέρωση: «Είναι καλό να αρχίζουμε από αυτά που μας ενώνουν. Φιλιά.»

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έπαιζε μπάσκετ μέχρι τα 21 του.

Ο Σάντσεθ στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε προσεκτικά αισιόδοξος ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και η χώρα να γλιτώσει τις νέες εκλογές. Όμως δεν απαρνήθηκε τον Ριβέρα.

«Είμαι άνθρωπος που τηρώ το λόγο μου. Όποια συμφωνία και να πετύχουμε τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να σέβεται τα όσα έχουμε ήδη οικοδομήσει με τους Ciudadanos» τόνισε, δίνοντας ένα δικό του νούμερο κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας: το «199», δηλαδή μαζί και οι έδρες του Ριβέρα, ενδεχομένως και κάποιων ακόμα μικρότερων σχηματισμών.

«Για να εμφανιστώ και πάλι ενώπιον της Βουλής και να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει να έχω και το ‘ναι’ των Ciudadanos» κατέληξε.

Το θέμα τώρα είναι να φανεί αν σε αυτή τη νέα φάση -βελτιωμένων- σχέσεων μεταξύ PSOE και Podemos υπάρχει τρόπος να συνυπάρξουν με τους Ciudadanos.

Ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’, έδωσε έτσι κι αλλιώς χρόνο στους πολιτικούς αρχηγούς να σκεφτούν τα πράγματα προτού ξεκινήσει την τελευταία απόπειρα συνεννόησης.

Ωστόσο, σε 30 μέρες η χώρα αυτόματα θα πάει σε νέες εκλογές.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024