Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά ο Άσαντ, απορρίπτει η αντιπολίτευση

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά ο Άσαντ, απορρίπτει η αντιπολίτευση

Μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ απέρριψε τις εκκλήσεις της συριακής αντιπολίτευσης για δημιουργία «μεταβατικού σώματος» με εκτελεστικές εξουσίες, σημειώνοντας ότι η Συρία έχει ανάγκη από κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα εξασφαλίσει τη μετάβαση σε νέο Σύνταγμα. Απαραίτητη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ισορροπίας χαρακτηρίζει ο Άσαντ την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Συρία.

Μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ απέρριψε τις εκκλήσεις της συριακής αντιπολίτευσης για δημιουργία «μεταβατικού σώματος» με εκτελεστικές εξουσίες, σημειώνοντας ότι η Συρία έχει ανάγκη από κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα εξασφαλίσει τη μετάβαση σε νέο Σύνταγμα.

Ο Άσαντ είπε ότι οι σύροι πρόσφυγες θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους όταν δουν ότι υπάρχει ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι μία από τις βασικές αιτίες προσφυγιάς είναι η επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας από τη Δύση.

«Πρώτα απ’ όλα, αναφορικά με τον ορισμό της «μεταβατικής περιόδου», δεν υπάρχει τέτοιος ορισμός» σημείωσε ο Άσαντ μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik. Πρόσθεσε ότι ο όρος της πολιτικής μετάβασης σημαίνει τη μετάβαση από το ένα Σύνταγμα στο άλλο.

Αναφερόμενος στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για ένα «περίπλοκο» ζήτημα και όποια θέματα τεθούν μπορούν να επιλυθούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης. Όπως είπε, μια νέα συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τρεις πλευρές: την αντιπολίτευση, τις ανεξάρτητες δυνάμεις και εκείνες που παραμένουν πιστές στο καθεστώς της Δαμασκού.

«Ούτε το συριακό Σύνταγμα, ούτε το Σύνταγμα οποιασδήποτε άλλης χώρας στον κόσμο περιλαμβάνει οτιδήποτε που να αποκαλείται μεταβατικό όργανο εξουσίας. Είναι παράλογο και αντισυνταγματικό» σημείωσε.

Απέρριψε, επίσης, τη δημιουργία ομόσπονδων κρατιδίων στη Συρία, λέγοντας ότι η χώρα είναι πολύ μικρή για να γίνει κάτι τέτοιο.

«Όσον αφορά το πώς θα διανεμηθούν (τα υπουργεία) από τεχνικής άποψης, όπως ξέρετε, υπάρχουν υπουργοί με χαρτοφυλάκια και υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου, υπάρχουν υπουργοί που θα ενταχθούν στην κυβέρνηση χωρίς να έχουν σχετική εμπειρία και πώς θα λύσουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών; Υπάρχουν πολλά παρόμοια θέματα και πρέπει να τα συζητήσουμε στη Γενεύη, αλλά δεν είναι δύσκολα. Δεν τα θεωρώ δύσκολα, όλα μπορούν να επιλυθούν» υπογράμμισε.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο RIA χαρακτήρισε απαραίτητη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ισορροπίας την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Συρία.

Από την πλευρά της, η συριακή αντιπολίτευση επέμεινε ότι χρειάζεται μεταβατικό σώμα με εκτελεστική εξουσία και όχι συμμετοχική κυβέρνηση υπό τον Άσαντ.

«Όσο στην κυβέρνηση -είτε νέα είτε παλιά- υπάρχει ο Άσαντ, δεν αποτελεί τμήμα της πολιτικής διαδικασίας» είπε ο Τζορτζ Σάμπρα, διαπραγματευτής της Ανώτατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής (HNC) που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση.

«Αυτό για το οποίο μιλά ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική διαδικασία» είπε ο Σάμπρα.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναμένεται να ξεκινήσει στη Γενεύη στις 11 Απριλίου.

Νωρίτερα, ο Άσαντ είχε στείλει μήνυμα στον ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με όλες τις «ειλικρινείς» προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024