Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος στεφανιαίας νόσου για τις γυναίκες με ενδομητρίωση

Κίνδυνος στεφανιαίας νόσου για τις γυναίκες με ενδομητρίωση

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση, ιδίως όσες είναι έως 40 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcome.

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση, ιδίως όσες είναι έως 40 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcome.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που θεμελιώνει σχέση ανάμεσα στην ενδομητρίωση και στη στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, με επικεφαλής τη Δρ Φαν Μου, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 11.900 γυναίκες με χειρουργικά διαγνωσμένη ενδομητρίωση.

Κατά τη διάρκεια των 20 ετών που διήρκεσε η μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν 1,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν επέμβαση για διάνοιξη αποφραγμένων αρτηριών, 1,5 φορές για έμφραγμα και 1,9 φορές για εκδήλωση στηθάγχης, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση.

Για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών, ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος, συγκεκριμένα τριπλάσιος για στένωση αρτηριών, έμφραγμα ή στηθάγχη, σε σχέση με τις συνομήλικές τους χωρίς ενδομητρίωση.

Η Δρ Μου εξηγεί ότι η χειρουργική θεραπεία της ενδομητρίωσης (η αφαίρεση της μήτρας ή των ωοθηκών) μπορεί εν μέρει να ευθύνεται για τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η πρόωρη εμμηνόπαυση, που προκαλεί η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, το 6% έως 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από ενδομητρίωση, όμως ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος, καθώς η ακριβής διάγνωση μπορεί να τεθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που δεν αντιλαμβάνονται πως ορισμένα συμπτώματά τους οφείλονται στην εν λόγω πάθηση.

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία ιστός από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσεται σε άλλες περιοχές έξω από τη μήτρα, όπως στο περιτόναιο, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στην ουροδόχο κύστη και, πιο σπάνια, στο έντερο, στους πνεύμονες ή στους νεφρούς. Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά ή στην πύελο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης και της σεξουαλικής επαφής, καθώς επίσης έντονη αιμορραγία και επώδυνη ούρηση κατά την εμμηνορρυσία.

Ο μέσος όρος εμφάνισής της είναι στην ηλικία των 27 ετών, αλλά οι περισσότερες γυναίκες μαθαίνουν με καθυστέρηση τριών έως πέντε ετών ότι πάσχουν από ενδομητρίωση, καθώς η πάθηση δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα ή αυτά δεν έχουν σαφή αιτιολόγηση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024