Part-time δουλειά, μισός μισθός, μισή σύνταξη
Μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η προοπτική για τη νέα γενιά που μπαίνει στον στίβο της εργασίας. Ακόμη και η σύνταξη θα έρθει ύστερα από περισσότερα χρόνια δουλειάς. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην εργασιακή ζούγκλα έχουν ως αποτέλεσμα όσοι δεν είναι άνεργοι να υποαπασχολούνται: το οκτάωρο κόπηκε στη μέση ή έγινε εκ περιτροπής εργασία και την ίδια πορεία πήραν οι μισθοί.
Μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ: αυτή είναι η πραγματικότητα και η προοπτική για τη νέα γενιά που μπαίνει στον στίβο της εργασίας. Ακόμη και η σύνταξη θα έρθει ύστερα από περισσότερα χρόνια δουλειάς.
Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην εργασιακή ζούγκλα έχουν ως αποτέλεσμα όσοι δεν είναι άνεργοι να υποαπασχολούνται: το οκτάωρο κόπηκε στη μέση ή έγινε εκ περιτροπής εργασία και την ίδια πορεία πήραν οι μισθοί, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Η βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μάλιστα, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να δουλεύουν αδιαμαρτύρητα απλήρωτοι για πολλούς μήνες από φόβο μη χάσουν τη δουλειά τους.
Τα νέα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το 2016 είναι αποκαλυπτικά:
Στον ιδιωτικό τομέα ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνει καθαρά κάτω από 800 ευρώ (14,5% μέχρι 499 ευρώ, 22% μεταξύ 500-699 ευρώ και 13,5% μεταξύ 700 και 800 ευρώ). Το 18,6% λαμβάνει από 800 έως 1.000 ευρώ και ένα ποσοστό της τάξης του 15,7% λαμβάνει άνω των 1.000 ευρώ, ενώ μόνο το 5,9% λαμβάνει περισσότερα από 1.300 ευρώ. Παράλληλα αξιοσημείωτη είναι και η πτώση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού καθώς την περίοδο 2010 – 2015 μειώθηκε κατά 24,7%.
Περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως και 12 μήνες, ενώ διαδεδομένο είναι πλέον το φαινόμενο της πληρωμής σε είδος. Σχεδόν μισό εκατομμύριο είναι οι υποαπασχολούμενοι, μέχρι 4 ώρες επισήμως την ημέρα με τις μισές αποδοχές. Άλλοι 1,5 – 2 εκατ. αναγκάζονται να δουλέψουν αμειβόμενοι με «μαύρα».
*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άγιοι Ανάργυροι: Τι λέει η μητέρα των τριών παιδιών που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες
- Serie A: Ήττα-σοκ της Γιουβέντους, πήρε το ντέρμπι της πρωτεύουσας και βλέπει… αστέρια η Ρόμα
- Χάος για το νέο Swatch – Ουρές και δακρυγόνα, έκλεισαν καταστήματα σε όλον τον κόσμο
- Ο Τζον Λένον είχε μιλήσει για τον θάνατο στην τελευταία του συνέντευξη, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί
- Νετανιάχου: Κρατάμε ανοιχτά τα μάτια μας όσον αφορά το Ιράν – Θα μιλήσω σήμερα με τον Τραμπ
- Ντουμπάι: Κοινή αστυνομική επιχείρηση Κίνας – ΗΠΑ – ΗΑΕ με 276 συλλήψεις για απάτη με κρυπτονομίσματα
- Ένα δισ. δολάρια για την ασφάλεια της αίθουσας χορού του Τραμπ; – «Αυτή η υπόθεση βρωμάει από μακριά»
- LIVE: Μύκονος Betsson – Παναθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 17.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-minhmeme-774886792-19201370-315x220.jpg)































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [17.05 – 23.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/POSTER-copy-22-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442