Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καζακστάν: Πρώτο με 82% το κόμμα του Ναζαρμπάγεφ

Καζακστάν: Πρώτο με 82% το κόμμα του Ναζαρμπάγεφ

Το κόμμα του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, το Νουρ Οτάν, κέρδισε το 82% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, για τις οποίες δυτικοί παρατηρητές είπαν ότι δεν ανταποκρίνονταν στα δημοκρατικά κριτήρια.

Το κόμμα του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, το Νουρ Οτάν, κέρδισε το 82% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, για τις οποίες δυτικοί παρατηρητές είπαν ότι δεν ανταποκρίνονταν στα δημοκρατικά κριτήρια.

Ο 75χρονος Ναζαρμπάγεφ συνεχάρη το κόμμα του στη διάρκεια ενός «φόρουμ νικητών» στην Αστάνα, όπου ανέβηκε θριαμβευτικά στη βήμα ενώ χιλιάδες νεαροί φορώντας τα μπλε και κίτρινα χρώματα του κόμματος φώναζαν: «Νουρσουλτάν! Νουρ Οτάν!».

«Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της δημοκρατίας μας» είπε ο Ναζαρμπάγεφ.

Οι εκλογές μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο, ώστε η κόρη του Ναζαρμπάγεφ, η Νταρίγκα, να εισέλθει στο Κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του κόμματος, μια κίνηση που θα πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει η ηγέτις της χώρας στο μέλλον.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσαν πως η ψηφοφορία δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις για δημοκρατικές εκλογές.

«Είναι φανερό πως το Καζακστάν έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει προς την εκπλήρωση των εκλογικών δεσμεύσεών του, αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαριέτα Τιντέι, ειδική συντονίστρια του ΟΑΣΕ για την παρακολούθηση των εκλογών.

«Το κυβερνών κόμμα είχε ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των άλλων σε αυτές τις εκλογές και παρ’ ότι τα κόμματα ήταν γενικά σε θέση να διεξαγάγουν μια ελεύθερη προεκλογική εκστρατεία, η αυθεντική πολιτική επιλογή παραμένει ανεπαρκής».

Ο Ναζαρμπάγεφ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο, προφανώς με τη σκέψη ότι η οικονομία, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, επρόκειτο να επιδεινωθεί στη διάρκεια του χρόνου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως άλλα δύο κόμματα, οι Κομμουνιστές και το Ak Zhol, υπερέβησαν το εκλογικό όριο του 7%, κάτι που σημαίνει πως η Κάτω Βουλή, η Μαζίλις, θα περιλαμβάνει τα ίδια τρία κόμματα, όπως και πριν.

Παρατηρητές εστιάζουν στην κόρη του προέδρου, την Νταρίγκα Ναζαρμπάγεβα, η οποία είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ήταν επίσης υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η ενδεχόμενη μετακίνησή της στο Κοινοβούλιο, όπου θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Κάτω Βουλής, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένα βήμα προς μια ενδεχόμενη μεταβίβαση της εξουσίας σε αυτήν.

Ο Ναζαρμπάγεφ δήλωσε χθες πως οι εκλογές δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024