Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία με το κουαρτέτο

Νέα προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία με το κουαρτέτο

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο με στόχο να ολοκληρωθεί στις βασικές της γραμμές, αν είναι δυνατόν έως αύριο. Νέες συναντήσεις έχουν προγραμματισθεί για τα δύο «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης, το Ασφαλιστικό και το φορολογικό στα οποία η διαφωνία παραμένει.

Συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο με στόχο να ολοκληρωθεί στις βασικές της γραμμές, αν είναι δυνατόν έως αύριο. Νέες συναντήσεις έχουν προγραμματισθεί για τα δύο «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης, το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, στα οποία η διαφωνία παραμένει.

Επιπλέον, στην ατζέντα των συναντήσεων υπάρχουν τα θέματα της Δικαιοσύνης και Χρηματοοικονομικά.

Οι διαφωνίες στο φορολογικό

Στο φορολογικό μεγάλο αγκάθι μεταξύ των δύο πλευρών αναδεικνύεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. Διαφωνεί η κυβέρνηση λόγω των επιβαρύνσεων που θα επιφέρει η μείωση αυτή ακόμη και σε χαμηλά εισοδήματα.

«Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» δήλωσε χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών για τα φορολογικά θέματα.

Είχε προηγηθεί, νωρίτερα χθες το πρωί, συνάντηση των δύο πλευρών για το φορολογικό από την οποία είχαν προκύψει σημάδια αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας στην απογευματινή συνάντηση. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, εντέλει, λόγω των διαφορών στο αφορολόγητο ποσό με αποτέλεσμα αρμόδιες πηγές μετά το τέλος της συνάντησης να κάνουν λόγω για «τζαρτζαρίσματα» αλλά και για «το νόμο του πάρκινσον σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο τον διαθέσιμο χρόνο» μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης για τη φορολογία, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων (κλιμάκια και συντελεστές) θα κλείσουν όταν κλείσει και το αφορολόγητο ποσό.

Για τους επαγγελματίες εξετάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο. Για τα ενοίκια παραμένει στο τραπέζι η πρόβλεψη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.

Οι διαφορές στο ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι θέσεις της ελληνικές πλευράς είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με αυτές κυρίως του ΔΝΤ όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις.

Ειδικότερα, πρώτο σημείο – «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι ταποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές πιέζουν να μειωθούν κάτω από το 0,8% για 15 -25 χρόνια ασφάλισης και να αυξηθούν από τα 26 χρόνια και πάνω, με ανώτατο όριο το 2,2% από το 2% για όσους έχουν ασφάλιση 40 χρόνια, ώστε να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις κάτω των 800 ευρώ με 15-25 έτη ασφάλισης, θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

Δεύτερο «αγκάθι» είναι ηεθνική σύνταξη, η οποία θα παραμείνει στα 384 ευρώ για όσους έχουν 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ από τα 15 έως 20 χρόνια θα είναι κλιμακωτά μειούμενη ανά έτος κατά 1%.

Τρίτο σημείο-«αγκάθι» οι μειώσεις τωνεπικουρικών συντάξεων. Το «κούρεμα» εκτιμάται ότι θα είναι κλιμακωτό, ξεκινώντας από το 6% και φτάνοντας ακόμα και στο 30% στις υψηλές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024