Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Παντού «τρομοκράτες» βλέπει ο Ερντογάν, ζητά δίωξη βουλευτών του HDP

Την άρση της ασυλίας του ηγέτη Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ζητά επιτακτικά από την Εθνοσυνέλευση ο Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με όσο το δυνατόν ταχύτερη τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με στόχο τον... εμπλουτισμό του όρου «τρομοκράτης» ώστε να περιλάβει βουλευτές, διανοούμενους ή δημοσιογράφους. Οκτώ δικηγόροι και τρεις πανεπιστημιακοί τελούν ήδη υπό κράτηση...

Την άρση της ασυλίας του ηγέτη Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ζητά επιτακτικά από την Εθνοσυνέλευση ο Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με όσο το δυνατόν ταχύτερη τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με στόχο τη διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης».

Μιλώντας την Τετάρτη ο Ερντογάν κάλεσε από την Εθνοσυνέλευση να άρει «γρήγορα» την βουλευτική ασυλία μελών του HDP, τρεις ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα και αφού έχει απειλήσει ήδη από την Κυριακή με διεύρυνση του όρου τρομοκράτης για να περιλάβει και «απολογητές» της τρομοκρατίας που μπορεί να είναι «βουλευτές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι…»

«Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με το θέμα της ασυλίας», είπε σήμερα ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για τη διεύρυνση του ορισμού των τρομοκρατικών εγκλημάτων για να περιλάβει τους «συνεργούς» των τρομοκρατών, «πολιτικούς, διανοούμενους ή δημοσιογράφους».

«Τρομοκράτες δεν είναι μόνο αυτοί που κρατούν όπλο, αλλά και όσοι κρατούν στυλό» επανέλαβε.

«Συγγνώμη, αλλά δεν θεωρώ πλέον νόμιμους πολιτικούς παράγοντες τα μέλη ενός κόμματος που λειτουργεί ως θυγατρική μίας τρομοκρατικής οργάνωσης [PKK]» συνέχισε.

«Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός τρομοκράτη που κρατά όπλο και κάποιου που χρησιμοποιεί τη θέση του και ένα στυλό μέχρι του σημείου να στηρίζει την τρομοκρατία» είχε δηλώσει ο Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας. Είτε είναι πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι ή μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το γεγονός ότι είναι τρομοκράτες, υποστήριξε.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας πέντε βουλευτών του HDP, ανάμεσά τους και ο εμβληματικός ηγέτης του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, κατά του οποίου η τουρκική Δικαιοσύνη έχει ασκήσει δίωξη για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Χειροπέδες σε οκτώ δικηγόρους

Οκτώ δικηγόροι, μέλη οργάνωσης υποστήριξης του κουρδικού ζητήματος, συνελήφθησαν εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Κωνσταντινούπολη, στη σκιά της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης Άγκυρα την οποία απέδωσαν οι αρχές στο PKK.

«Οκτώ από τους συναδέλφους μας συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί από την αστυνομία, η οποία δεν παρουσίασε καμιά αιτιολογία» ανακοίνωσε η Ένωση Ελεύθερων Νομικών (ΟΗΟ) στο λογαριασμό της στο Twitter.

Η ένωση είχε καταθέσει μήνυση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για να ακυρωθεί η νομιμότητα των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε η Άγκυρα εναντίον προπυργίων Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η σύλληψη τριών πανεπιστημιακών με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας» γιατί υπέγραψαν αίτημα που καταγγέλλει τις βιαιότητες του στρατού στις επιχειρήσεις του εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024