Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Κατηγορούμενος ο «Λούλα» για ξέπλυμα χρήματος

Βραζιλία: Κατηγορούμενος ο «Λούλα» για ξέπλυμα χρήματος

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση με τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, καθώς η Εισαγγελία τού απήγγειλε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, για την ίδια υπόθεση παραπέμπεται και η σύζυγός του.

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση με τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, καθώς η Εισαγγελία τού απήγγειλε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, για την ίδια υπόθεση παραπέμπεται και η σύζυγός του.

Τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής οι Αρχές είχαν κάνει έφοδο στο σπίτι του τέως προέδρου (2003-2011) στο πλαίσιο της επιχείρησης Lava Jato που αφορά στις δωροδοκίες από πλευράς του ενεργειακού κολοσσού Petrobras.

Ο τέως πρόεδρος οδηγήθηκε στην Εισαγγελία, όπου ανακρίθηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερος. Την επόμενη μέρα συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες οπαδοί του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ) έξω από το σπίτι του για να δηλώσουν συμπαράσταση.

Το ίδιο έπραξε και η νυν πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ.

Ο τέως πρόεδρος, αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για δίωξη που ασκείται για χάρη των Μέσων Ενημέρωσης.

Στο κόμμα του, ωστόσο, επικρατεί αναβρασμός για τα όσα συμβαίνουν, δεδομένου ότι αρκετοί θεωρούν πιθανό ο τέως πρόεδρος να επανέλθει στην πολιτική σκηνή το 2018, όταν θα λήξει και η δεύτερη συνεχόμενη θητεία της Ρουσέφ, και εκείνος θα μπορέσει να είναι και πάλι υποψήφιος.

Σύμφωνα με όσα επικαλούνται ΜΜΕ της χώρας, αρκετά στελέχη της κυβέρνησης Ρουσέφ προτείνουν να αξιοποιηθεί ήδη ο «Λούλα» στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μην μπορεί να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του, παρά μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο τέως πρόεδρος δεν έχει κρύψει την ενόχλησή του για τον τρόπο που κινήθηκε η Δικαιοσύνη στην υπόθεσή του. «Αν ήθελαν να ακούσουν αυτά που έχω να πω για την υπόθεση, θα μπορούσαν να με καλέσουν και θα πήγαινα. Δεν χρωστώ σε κανέναν και δεν φοβάμαι κανέναν» είπε.

Πάντως, η νυν πρόεδρος της Βραζιλίας, η δημοφιλία της οποίας είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, καλεί τους συμπολίτες της να δείξουν «ανοχή» στα όσα συμβαίνουν και να παραμείνουν ενωμένοι.

Αυτό το οποίο κυρίως φοβάται είναι να ξεσπάσει κύμα διαδηλώσεων υπέρ και κατά της αποπομπής του τέως προέδρου, οδηγώντας σε πόλωση την κοινωνία.

Ήδη, για την ερχόμενη Κυριακή προγραμματίζεται συγκέντρωση υπέρ της αποπομπής και της ίδιας της Ρουσέφ (για μια υπόθεση που τελικά δεν προχώρησε) και ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο (που πρόσκειται στην Αντιπολίτευση) ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να συναντηθούν η συγκεκριμένη διαδήλωση με άλλη που προγραμματίζεται υπέρ του «Λούλα».

Επισήμως, το Κόμμα των Εργαζομένων (ΡΤ) δεν έχει καλέσει σε διαδηλώσεις, ωστόσο μέσω κοινωνικών δικτύων ακούγονται φωνές για διαδηλώσεις υπέρ του τέως προέδρου, από συνδικαλιστικές και φοιτητικές οργανώσεις.

Το σκάνδαλο Petrobras

Η επιχείρηση των βραζιλιάνικων αρχών με το ελληνικό όνομα «Αλήθεια» έχει στόχο να αποκαλύψει όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με υποθέσεις δωροδοκίας. Σε αυτήν συμμετέχουν 200 αστυνομικοί, αλλά και δεκάδες στελέχη της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η υπόθεση με την ονομασία «Lava Jato» (Γρήγορο πλύσιμο) έφερε στο φως ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους της Petrobras.

Κυρίως επρόκειτο για ένα σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και δέκα χρόνια από κατασκευαστικές επιχειρήσεις σε αξιωματούχους της Petrobras με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι διακινήθηκαν έως και 4 δισ. δολάρια για δωροδοκίες, μέρος των οποίων δόθηκαν στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του «Λούλα» και της νυν προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, αλλά και σε πολλούς ακόμα αξιωματούχους και κόμματα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024