Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κέρι και Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ την Κυριακή στο Παρίσι για την εκεχειρία στη Συρία

Κέρι και Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ την Κυριακή στο Παρίσι για την εκεχειρία στη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Ιταλίας συναντώνται την Κυριακή στο Παρίσι για την αποτίμηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Συρία, εν όψει της των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη τη Δευτέρα. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα αποσαφήνισε ότι είναι «ανοιχτή» η χρονική διάρκεια της εκεχειρίας, αποκρούοντας μία ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι θα χρειαζόταν η ανανέωσή της έπειτα από διάστημα δύο εβδομάδων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Ιταλίας συναντώνται την Κυριακή στο Παρίσι για την αποτίμηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Συρία, εν όψει της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη τη Δευτέρα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα αποσαφήνισε εν τω μεταξύ την Τετάρτη ότι είναι «ανοιχτή» η χρονική διάρκεια της εκεχειρίας, αποκρούοντας μία ευρέως διαδεομένη αντίληψη ότι θα χρειαζόταν η ανανέωσή της έπειτα από διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο Ντε Μιστούρα σχεδιάζει την έναρξη ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών τη Δευτέρα (14/3) οι οποίες, όπως είπε, θα εστιάσουν στα κεντρικά ζητήματα της διακυβέρνησης, της διεξαγωγής εκλογών σε 18 μήνες και ενός νέου Συντάγματος. Αυτός ο γύρος των συνομιλιών δεν θα συνεχιστεί πέρα από τις 24 Μαρτίου, οπότε και θα υπάρξει διακοπή προτού συνεχιστούν και πάλι.

Οι πέντε υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν την κατάσταση της εκεχειρίας που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 27 Φεβρουαρίου και, «αν όλα προχωρούν, όπως ευχόμαστε, θα ενθαρρύνουν την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο.

Οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν επίσης από τους Αμερικανούς, οι οποίοι προώθησαν τη συμφωνία εκεχειρίας μαζί με τους Ρώσους, «να εμπλακούν πιο ενεργά με τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία» πρόσθεσε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένουν να λάβουν διασφαλίσεις πως τα ρωσικά πλήγματα, που συνεχίζονται, έχουν αποκλειστικό στόχο τις τζιχαντιστικές οργανώσεις Μέτωπο Αλ-Νόσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και Ισλαμικό Κράτος και όχι την μετριοπαθή αντιπολίτευση. «Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση» υπογράμμισε ο Ερό.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει στη Γενεύη για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που προβλέπεται να επαναληφθούν στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με τη Δαμασκό. Η αντιπολίτευση, που θεωρεί προτεραιότητα τη δημιουργία μιας μεταβατικής αρχής στην οποία δεν θα έχει ρόλο ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παραστεί στις συνομιλίες.

Ο Τζον Κέρι, ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο Φίλιπ Χάμοντ και ο Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη, στην Υεμένη και στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024