Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην ανάγκη, ο Ερντογάν θέλει ακόμη και δημοψήφισμα για να γίνει υπερ-πρόεδρος

Στην ανάγκη, ο Ερντογάν θέλει ακόμη και δημοψήφισμα για να γίνει υπερ-πρόεδρος

Οι βλέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ισχυρότερο προεδρικό σύστημα στην Τουρκία -με τον ίδιο, φυσικά, στο θώκο- δεν ήταν ποτέ κρυφές: Μετά το διακομματικό ναυάγιο όμως για τη συνταγματική τροποποίηση, το κυβερνών κόμμα συντάσσει τις δικές του αλλαγές και αναζητεί τους απαραίτητους επιπλέον βουλευτές για να τις θέσει στην κρίση της κάλπης.

Οι βλέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ισχυρότερο προεδρικό σύστημα στην Τουρκία -με τον ίδιο, φυσικά, στο θώκο- δεν ήταν ποτέ κρυφές, αλλά τώρα το κυβερνών ΑΚΡ προσανατολίζεται να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές με δημοψήφισμα, καθώς λείπει η υποστήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα.

Μετά το διακομματικό ναυάγιο για τη συνταγματική τροποποίηση, το κυβερνών κόμμα συντάσσει τις δικές του αλλαγές και αναζητεί τους απαραίτητους επιπλέον βουλευτές για να τις θέσει στην κρίση της κάλπης.

Η πρόσφατη άμεση εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία, η πρώτη στην ιστορία της Τουρκίας, είχε γίνει με το βλέμμα σε ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων και στην τελική δημιουργία ενός προεδρικού συστήματος «α λα γαλλικά». Οι τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, στις οποίες το AKP πήρε (με τη δεύτερη) την αυτοδυναμία, αλλά όχι την απαραίτητη πλειοψηφία για να αλλάξει το Σύνταγμα ήταν το τελευταίο εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία.

Ωστόσο, ήδη την επομένη της κάλπης, ο Ερντογάν ανέφερε πως θα προωθήσει την επιδίωξη για αλλαγή του συστήματος μέσω, αναγκαστικά, διαβουλεύσεων με τα υπόλοιπα κόμματα -τα οποία συμφωνούν, μηδενός εξαιρουμένου, στην ανάγκη συνταγματικών αλλαγών, αλλά το καθένα από διαφορετική σκοπιά.

Καθώς τον προηγούμενο μήνα η διακομματική επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση κατέρρευσε με την αποχώρηση κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ΑΚΡ στρέφεται τώρα στην αναζήτηση 14 βουλευτών που χρειάζονται για να περάσει κατευθείαν σε δημοψήφισμα.

Το κυβερνών κόμμα έχει 317 βουλευτές και χρειάζεται 330 ψήφους στην Εθνοσυνέλευση για να θέσει τις δικές του προτάσεις σε δημοψήφισμα.

«Δεν θα κάνουμε παζάρια για το νέο δημοψήφισμα» είπε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του την Κυριακή στο A Haber. «Έχουμε την πλήρη υποστήριξη των βουλευτών μας και θα αναζητήσουμε τους υπόλοιπους που χρειάζονται» είπε, με το βλέμμα στην προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Οι αλλαγές βρίσκονται ακόμη υπό κατάρτιση, όμως οι αναφορές από την Άγκυρα (όπως, ενδεικτικά, εκείνες του Reuters που επικαλείται γνώση των διαβουλεύσεων) θέλουν τις τροποποιήσεις να εισάγουν προεδρικό σύστημα στο οποίο ο άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος θα ορίζει τα μέλη της κυβέρνησης, θα μπορεί να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, την οποία και θα μπορεί να διάλυσει – σε τέτοια περίπτωση ωστόσο, θα πυροδοτούνται νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Στόχος των βουλευτών είναι, αν χρειαστεί δημοψήφισμα, να γίνει το φθινόπωρο ή στις αρχές του επόμενου χρόνου. Οι ίδιες οι αλλαγές του ΑΚΡ αναμένεται να έχουν καταρτιστεί μέχρι το καλοκαίρι.

«Η απόφαση για τις αλλαγές πρέπει να έχει ληφθεί πριν το καλοκαίρι» είπε στο βρετανικό πρακτορείο ο Μουσταφά Σεν, σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού. «Δεν γράφουμε μυθιστόρημα δέκα τόμων, το κείμενο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 60 με 70 άρθρα» ανέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024