Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δ.Καμμένος κατά Φίλη για απαγόρευση των επισκέψεων μητροπολιτών στα σχολεία

Δ.Καμμένος κατά Φίλη για απαγόρευση των επισκέψεων μητροπολιτών στα σχολεία

Επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας Ν.Φίλη εξαπέλυσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος με  αφορμή την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ για τις επισκέψεις στα σχολεία «εξωσχολικών παραγόντων» εν ώρα μαθήματος, μεταξύ των οποίων και των μητροπολιτών.

Επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας Ν.Φίλη εξαπέλυσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος με αφορμή την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ για τις επισκέψεις στα σχολεία «εξωσχολικών παραγόντων» εν ώρα μαθήματος, μεταξύ των οποίων και των μητροπολιτών.

Οι επισκέψεις των τελευταίων σε σχολεία πυροδότησαν διαμάχη ανάμεσα στην Εκκλησία και το υπουργείο Παιδείας, στην οποία παίρνει θέση ο κ. Καμμένος δηλώνοντας ότι «ο κ. Φίλης δυστυχώς προκαλεί για μια ακόμη φορά με τη συμπεριφορά και τις απόψεις του» και ότι «μετά τα περιστατικά με τα βιβλία Ιστορίας και τη γενοκτονία των Ποντίων, ένα ακόμα σοβαρό γεγονός έρχεται για να προστεθεί στην ήδη μεγάλη και καθώς φαίνεται ατελείωτη λίστα των σφαλμάτων στα οποία έχει υποπέσει».

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, «αυτή τη φορά μιλάμε για τη πρόκληση έντασης και διατάραξης των σχέσεων της Κυβέρνησης με την Εκκλησία την οποία τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε απερίφραστα».

Επισημαίνει δε ότι η έκδοση της εγκυκλίου, η οποία «απαιτεί τη σχετική έγκριση ώστε να υπάρχει έλεγχος των λόγων που οι κληρικοί επισκέπτονται τα σχολεία», δεν είναι τυχαία και τονίζει ότι «θέτονται αμέσως εμπόδια στους διευθυντές να ανοίξουν τα σχολεία τους αλλά και στους μαθητές να ζητήσουν την επίσκεψη εκπροσώπων της Εκκλησίας».

Μάλιστα καλεί τον κ. Φίλη «να συνειδητοποιήσει πως η χώρα μας είναι συνυφασμένη με την Εκκλησία και την Ορθοδοξία», ενώ προς τούτο επικαλείται και το Σύνταγμα. Και προσθέτει: «Η απαγόρευση λοιπών των εκπροσώπων της εκκλησίας να επισκέπτονται τα σχολεία και να αναπτύσσουν ισχυρή και άμεση σχέση και επαφή με τη νεολαία, την ώρα που δίνονται άδειες για δημιουργία τζαμιών στην Αθήνα, και για επισκέψεις των μαθητών σε μουσεία Ισλαμικής Τέχνης, δημιουργούν δυστυχώς συνειρμικά υπόνοιες για προσπάθεια αλλοίωσης του ορθόδοξου χαρακτήρα της χώρας».

Καλεί δε τον πρωθυπουργό «να πάρει άμεσα επίσημη θέση σχετικά με τη νέα κρίση που έχει δημιουργηθεί προκειμένου τα σχολεία μας να αποτελούν πράγματι χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων όπως ακριβώς είναι και το όραμα όλων όσων στοχεύουν στην αναβάθμιση της Παιδείας ως το ισχυρότερο όπλο για την αλλαγή της κοινωνίας μας προς το καλύτερο».

Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί το ΥΠΕΠΘ έχει δηλώσει ότι «η εγκύκλιος δεν αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο» και ότι «θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μην μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες».

«Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες π.χ. εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου όχι όμως σε ώρα μαθήματος» έχει δηλώσει ο κ. Φίλης απαντώντας στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο καλώντας τον να «μην ξεχνά ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι προσδιορίζουν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους».

«Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας. Πολλοί κληρικοί είναι εκπαιδευτικοί. Και τα σχολεία, στο πλαίσιο των κανονισμών, εκκλησιάζονται στις ενορίες» έχει επισημάνει ο υπουργός Παιδείας.

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024