Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με κόντρα (και) για την Κου Κλουξ Κλαν φτάνει ο Τραμπ στην Σούπερ Τρίτη

Με κόντρα (και) για την Κου Κλουξ Κλαν φτάνει ο Τραμπ στην Σούπερ Τρίτη

Παράλληλα με το μικρό... «ατυχές» περιστατικό με την φράση του Μουσολίνι, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπλεχτεί σε μίνι καταιγίδα στις εφημερίδες για την Κου Κλουξ Κλαν: Όταν ο αρχηγός της τον υποστήριξε, ο Τραμπ δήλωσε στην αρχή απλώς... άγνοια για την ομάδα. Όμως όταν ένας υποψήφιος με αξιώσεις φτάνει με τέτοια συζήτηση στην Σούπερ Τρίτη, η οποία θα δώσει μία πρώτη ενδιάμεση εικόνα, ίσως κάτι να μην πηγαίνει καλά...

Παράλληλα με το μικρό… «ατυχές» περιστατικό με την φράση του Μουσολίνι, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπλεχτεί σε μίνι καταιγίδα στις εφημερίδες για την Κου Κλουξ Κλαν: Όταν ο αρχηγός της τον υποστήριξε, ο Τραμπ δήλωσε στην αρχή απλώς… άγνοια για την ομάδα.

Όμως όταν ένας υποψήφιος με αξιώσεις φτάνει με τέτοια συζήτηση στην Σούπερ Τρίτη, η οποία θα δώσει μία πρώτη ενδιάμεση εικόνα, ίσως κάτι να μην πηγαίνει καλά…

Την Τρίτη, οι Ρεπουμπλικανοί σε 12 πολιτείες ψηφίζουν για να δώσουν το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές (οι Δημοκρατικοί σε 11). Οι βασικότεροι ανθυποψήφιοι του Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβουν την αγωνία τους: Ο Τεντ Κρουζ είπε ανοικτά και ξεκάθαρα την Κυριακή πως εάν ο μεγιστάνας καταφέρει νίκες με μεγάλη διαφορά στη Σούπερ Τρίτη, «τότε αυτό πιθανότητα να γίνει ασταμάτητο».

Έχουν πια περάσει οι εποχές που η υποψηφιότητα του Τραμπ ήταν «γραφική». Και ιδού ποια είναι η συζήτηση στις ΗΠΑ την παραμονή της Σούπερ Τρίτης: Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ παρέστησε ουσιαστικά τον ανήξερο όταν του είπαν ότι τον υποστηρίζει ο αρχηγός της ρατσιστικής Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ); Γιατί διάλεξε να κλείσει το μάτι σε ρατσιστές ψηφοφόρους χωρίς καν να κρατήσει τα προσχήματα της καταδίκης τέτοιων ιδεολογιών;

Την Κυριακή, ο Τραμπ εμφανίστηκε στο CNN και ο δημοσιογράφος τον ρώτησε ανοικτά αν απορρίπτει την υποστήριξη που εξέφρασε σε αυτόν ο αρχηγός της ΚΚΚ, Ντέιβιντ Ντιουκ, «ή οποιουδήποτε άλλου ιδεολόγου της «ανωτερότητας της λευκής φυλής»».

Η απλούστερη απάντηση θα ήταν ένα «όχι» -το οποίο όμως ο Τραμπ δεν είπε, και αυτό είναι που κυριαρχεί στις εφημερίδες και τις πολιτικές αναλύσεις.

«Δεν ξέρω τίποτα για τον Ντέιβιντ Ντιουκ, δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάτε, για «ρατσισμό ανωτερότητας της λευκής φυλής», δεν ξέρω αν εξέφρασε υποστήριξη σε μένα» απάντησε ο Τραμπ. «Δεν ξέρω τίποτα για τον Ντέιβιντ Ντιουκ, δεν ξέρω τίποτα για ρατσιστές ανωτερότητας της λευκής φυλής, οπότε μου κάνετε μία ερώτηση για ομάδες για τις οποίες δεν γνωρίζω τίποτα» συνέχισε.

Η συζήτηση έγινε ακόμη πιο σουρεαλιστική: «Εντάξει, αν δεν γνωρίζετε για το ότι σας υποστήριξε, θα αποκηρύσσατε υποστήριξη από ομάδες που πιστεύουν στην ανωτερότητα της λευκής φυλής;» επανήλθε ο δημοσιογράφος.

«Θα έπρεπε να δω την ομάδα, δεν ξέρω για ποια ομάδα μιλάτε» συνέχισε ο Τραμπ, κρατώντας την ίδια επιχειρηματολογία.

«Εντάξει, απλά μιλάω για τον Ντέιβιντ Ντιουκ και την ΚΚΚ, έτσι, αλλά δεν…» είπε ο δημοσιογράφος στο τέλος, απεγνωσμένος και θέλοντας μάλλον να καταστήσει σαφές το λογικό αδιέξοδο.

Στη συνέχεια, σε μετέπειτα εμφάνισή του (όπως συνηθίζει), ο Τραμπ όντως αποστασιοποιήθηκε, αλλά η «ζημιά» είχε ήδη γίνει.

Η Washington Post αναρωτιέται τη Δευτέρα σε εκτενή της ανάλυση γιατί ο Τραμπ και η ρητορική του προκαλούν όντως -έστω κι αν ο ίδιος «νίπτει τα χείρας του»- την αγάπη των ρατσιστικών ομάδων στις ΗΠΑ (και, εντελώς συμπτωματικά, και ομάδων όπως το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν).

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει και κάτι εξίσου σημαντικό: Ότι πλέον όλοι οι Ρεπουμπλικανοί ανθυποψήφιοί του κάνουν εκστρατεία κυνηγώντας την ουρά του μεγιστάνα στο πώς θέτει την ατζέντα, ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντιπαράθεση μέσα στο κόμμα για τα προβεβλημένα στελέχη που θα τον υποστηρίξουν. «Η ώρα της εσωτερικής έκρηξης στους Ρεπουμπλικανούς για τον Τραμπ ήρθε» γράφει χαρακτηριστικά.



Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024