Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: «Εύθραυστη» κατάπαυση του πυρός, εν μέσω απειλών και βομβαρδισμών

Συρία: «Εύθραυστη» κατάπαυση του πυρός, εν μέσω απειλών και βομβαρδισμών

Εν μέσω βομβαρδισμών και προειδοποιήσεων τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Η συριακή αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών στην Ντεράγια θα συνιστούσε παραβίαση της συμφωνίας, ενώ λίγες ώρες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών βορείως της Δαμασκού και του Χαλεπιού.

Εν μέσω βομβαρδισμών και προειδοποιήσεων τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Η συριακή αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών στην Ντεράγια θα συνιστούσε παραβίαση της συμφωνίας, ενώ λίγες ώρες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών βορείως της Δαμασκού και του Χαλεπιού.

Έντονες είναι οι επιφυλάξεις για το εάν σε αυτό το κλίμα η εκεχειρία θα μπορέσει να εφαρμοστεί -έστω και για το διάστημα των δύο εβδομάδων, όπως έχει προαναγγελθεί.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση καλεί τις συριακές δυνάμεις να μην συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς στην Ντεράγια. Την Τετάρτη, ο στρατός της Συρίας είχε σημειώσει ότι η Ντεράγια αποκλείεται από τη συμφωνία, επειδή στην πόλη δρουν τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Η αντιπολίτευση σημειώνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Εφιστούμε την προσοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας, των εγγυητριών της συμφωνίας […] να εμποδίσουν το καθεστώς να εξαπολύσει και την παραμικρή επίθεση εναντίον της Ντεράγια» σημείωσε ο Μόνζερ Μάχους, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) στην οποία μετέχουν πολλές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, πολιτικές και ένοπλες ομάδες.

«Μια νέα επίθεση θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας (…) και θα αντιδράσουμε αναλόγως» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οργανώσεις ακτιβιστών μιλούν για πλήγματα σε θέσεις αντικαθεστωτικών στην Ντούμα της ανατολικής Γκούτα, όμως η Μόσχα αρνείται ότι οι ρωσικές επιδρομές διευρύνονται πέραν των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Διαβάστε επίσης

Παράλληλα, μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας έφτασαν την Παρασκευή στην τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ για να συμμετάσχουν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η αντιπολίτευση σημειώνει ότι 97 οργανώσεις και ομάδες συμφώνησαν στην εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά προειδοποίησε το συριακό καθεστώς και τη Ρωσία να μην εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον τους, με το επιχείρημα ότι στοχεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

«Δεν θα πρέπει να είναι εφικτό για το καθεστώς και τους συμμάχους του να εκμεταλλευτούν την εκεχειρία και να συνεχίσουν τις βιαιότητες κατά μετριοπαθών ομάδων της αντιπολίτευσης με το επιχείρημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024